Hlavní obsah

Sázka na kryptoaktiva nevyšla. Genesis prý chystá bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká společnost Genesis Global Capital, která obchoduje s digitálními aktivy, se chystá tento týden oznámit bankrot. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Firmě, která patří do skupiny Digital Currency Group (DCG), se nedostává peněz a vede důvěrná jednání se skupinami věřitelů.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Genesis už dříve varovala, že pokud se jí nepodaří sehnat hotovost, nevylučuje vyhlášení bankrotu. Mateřská DCG se k věci odmítla vyjádřit. Jednání zatím pokračují a plány se ještě mohou změnit, uvádějí zdroje.

Společnost DCG se ocitla pod finančním tlakem po pádu hedgeového fondu Three Arrows Capital loni v červnu. V listopadu po krachu kryptoměnové burzy FTX, který otřásl celým odvětvím kryptoměn, Genesis pozastavila výběry. To se odrazilo mimo jiné i na situaci kryptoměnové burzy Gemini Trust, která také pozastavila výběry. Gemini ve spolupráci s Genesis nabízela produkt kryptopůjček s názvem Earn a tvrdí, že jí Genesis v souvislosti s tímto produktem dluží 900 milionů dolarů (bezmála 20 miliard Kč).

Hackeři ze zkrachovalé burzy FTX ukradli kryptoměny za 9 miliard

Internet a PC

Po krachu FTX vyhlásily bankrot mimo jiné americká půjčovna kryptoměn BlockFi nebo společnost Core Scientific. Ta je jednou z největších veřejně obchodovaných firem zabývajících se těžbou kryptoměn ve Spojených státech, připomíná agentura Reuters.

Věřitelé, Genesis a DCG probírají několik návrhů, ale zatím se jim nepodařilo dospět k dohodě, uvedly zdroje Bloombergu. Genesis mimo jiné připravuje restrukturalizaci. Někteří z věřitelů navrhovali, že by od DCG dostali kombinaci hotovosti a akcií. Společnost DCG ve středu v dopise akcionářům oznámila, že ve snaze ušetřit hotovost pozastavuje vyplácení čtvrtletních dividend.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) minulý týden uvedla, že obvinila firmy Genesis a Gemini z nezákonného prodeje cenných papírů stovkám tisíc investorů prostřednictvím jejich programu kryptopůjček.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Bitcoin se vrátil nad 400 000 Kč, pomohl vývoj kolem zkrachovalé burzy FTX

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám