Hlavní obsah

Bitcoin se vrátil nad 400 000 Kč, pomohl vývoj kolem zkrachovalé burzy FTX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/New York

Cena bitcoinu se dostala zpět nad hranici 400 000 korun, jak vyplývá z údajů specializovaného serveru Coinbase. Stalo se tak poprvé za poslední měsíc, tedy od pádu kryptoměnové burzy FTX. Za růst může podle serveru CNBC právě aktuální dění okolo FTX, právníkům se totiž podařilo zajistit z této zkrachovalé firmy pět miliard dolarů (112 miliard Kč).

Foto: Edgar Su, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek po půlnoci se kurz vyšplhal až na 407 480 Kč, v uplynulých sedmi dnech se přitom propadl až na 379 590 Kč.

Ještě před krachem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, přesně před rokem přitom hodnota byla 933 990 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Jsem nevinný, odmítl vinu za miliardový podvod zakladatel burzy FTX

Internet a PC

Naděje pro klienty FTX

Zajištění pěti miliard USD podle právníků dává naději na výplatu vkladů klientů FTX. Listopadový bankrot druhé největší kryptoměnové burzy zasadil další ránu celému trhu s kryptoměnami.

Právníci FTX ve středu uvedli, že našli přibližně pět miliard dolarů v likvidních prostředcích, včetně hotovosti a digitálních aktiv. Varovali ale, že prodej aktiv by mohl vést k výraznému tlaku na trh, což by srazilo jejich hodnotu.

„Bitcoin je už více než rok v sestupném trendu, což je na kryptoměnovém trhu standardní období medvědího trhu,“ řekl zástupce kryptoměnové burzy Luno Vijay Ayyar. Za medvědí se označuje trh, kde ceny sestoupí z maxima o 20 procent a dál se snižují.

„Za poslední rok jsme zaznamenali mnoho negativních událostí, a když se podíváme na reakci ceny na ně, obecně klesala čím dál méně – což naznačuje, že trh přijímá tyto zprávy docela dobře,“ pokračoval. Trh může podle něj předpokládat, že to nejhorší v nynějším cyklu mají kryptoměny už za sebou.

Kryptoměny představují riziko, varují američtí regulátoři

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám