Hlavní obsah

Prasnice Gertruda ukazuje budoucnost elektroniky

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci se snaží již několik let přijít na pohodlný způsob, jak ovládat elektroniku pouhými myšlenkami. Největší průlom v tomto ohledu udělala společnost Neuralink, za kterou stojí známý vynálezce a majitel společností SpaceX a Tesla Elon Musk. Jeho podnik vybavil prasnici Gertrudu speciálním mozkovým implantátem, testy na lidech jsou tedy zase o kousek blíže.

Představení mozkového implantátu od společnosti NeuralinkVideo: archív výrobce

 
Článek

První prototyp mozkového implantátu představil Musk světu už loni v létě. Poslední rok ale vědci usilovně pracovali, aby celý čip zmenšili. Výsledek se opravdu povedl, neboť novinka není o mnoho větší než obyčejná mince. Prototyp přitom měl velkou externí základnu, která se nosila podobně jako naslouchátko.

Zároveň začaly testy na zvířatech, které dovolí vědcům získat dostatek poznatků, aby se následně mohly realizovat první testy na lidech. Kdy se tak stane, ale zatím není jasné. Jisté je však to, že prasnice Gertruda díky implementovanému čipu ukazuje bez nadsázky budoucnost elektroniky.

Foto: archív výrobce

Nová verze čipu od Neuralinku.

Foto: archív výrobce

Loňská verze prototypu od Neuralinku.

Čip do mozku místo helmy

Ovládat počítač myšlenkami se snažili vědci v minulosti již mnohokrát. Zpravidla vyráběli nejrůznější helmy, které byly schopné zachytit mozkové impulzy a přenést je v reálné činy na obrazovku. Tímto způsobem bylo možné například pozastavit přehrávání, posunout kurzor myši nebo upravit hlasitost.

Příliš spolehlivé ale tyto technologie doposud nebyly. A právě proto se nikdy nedočkaly masivnějšího rozšíření mezi běžné uživatele.

Právě to chce ale Musk nyní změnit. Problém je podle něj především v tom, že zmiňované helmy nedokázaly snímat mozkovou aktivitu dostatečně přesně. Řešením tak má být speciální mozkový implantát, který se prostřednictvím laseru vloží pod lidskou lebku.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk na snímku z loňského prosince.

Foto: archív výrobce

Prasnice Gertruda posloužila vědcům jako pokusné morče.

Foto: archív výrobce

Porovnání loňské (vlevo) a letošní verze mozkového implantátu.

Pomůže postiženým lidem

Speciální implantát pak dovede snímat vzruchy vysílané neurony a proměnit je v počítačový algoritmus. V praxi díky tomu bude elektronika schopna reagovat na naše myšlenky. Ve chvíli, kdy budete chtít zapnout mobil, bude na to stačit jen pomyslet. A to samé platí také v případě spouštění jednotlivých aplikací na počítači či jakýchkoli dalších činností.

Americký vizionář vidí uplatnění nejprve v oblasti lidí s fyzickým omezením, především tedy u ochrnutých pacientů. Teprve poté by se mohla celá technologie rozšířit i mezi běžné uživatele.

Foto: Reuters

Vizualizace zavádění čipu do mozku.

Foto: Reuters

Takto vypadá robot, který by měl zavádět implantát do mozku.

Reklama

Související články

Nejmodernějšími speleology jsou roboti z ČVUT

Jeskyňáři z Česka patří dlouhodobě v oblasti speleologie ke světové špičce, o čemž svědčí i to, že se podílejí na nejnovějších objevech v podzemí od Číny až po...

Výběr článků

Načítám