Hlavní obsah

Musk dá lidem čip do hlavy, aby mohli ovládat elektroniku. Ještě letos

Novinky, huj

Po více než roční odmlce se chystá společnost Neuralink ke zlomovému bodu, chce začít testovat svoje mozkové implantáty pro ovládání elektroniky na lidech. Americký vizionář a vynálezce Elon Musk, který tento podnik vlastní, se chystá detaily oznámit na konci srpna.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk na snímku z loňského prosince

Článek

Společnost Neuralink, která stojí za stejnojmenným mozkovým implantátem, představil světu Musk loni v červenci. Už při první prezentaci to vypadalo, že výzkum je tak daleko, že je otázkou maximálně pár měsíců, než se čipy objeví u prvních lidí.

Za poslední rok jsme toho ale o Neuralinku moc neslyšeli a rozhodně jsme se nedočkali žádného zlomového bodu, který by „posunul svět elektroniky směrem kupředu“, jak Musk sliboval. Změnit by se to mělo podle serveru TechCrunch 28. srpna, kdy údajně Neuralink oznámí detaily o prvních testech na lidech.

Klávesnice a myš netřeba. Špičkový herní notebook je možné ovládat očima

Hardware

Zkoušeli to s helmami

Ovládat počítač myšlenkami se snažili vědci v minulosti již mnohokrát. Zpravidla vyráběli nejrůznější helmy, které byly schopné zachytit mozkové impulsy a přenést je v reálné činy na obrazovku. Tímto způsobem bylo možné například pozastavit přehrávání, posunout kurzor myši nebo upravit hlasitost.

Příliš spolehlivé ale tyto technologie doposud nebyly. A právě proto se nikdy nedočkaly masivnějšího rozšíření mezi běžné uživatele.

Právě to chce ale Musk nyní změnit. Problém je podle něj především v tom, že zmiňované helmy nedokázaly snímat mozkovou aktivitu dostatečně přesně. Řešením tak má být speciální mozkový implantát, který se prostřednictvím laseru vloží pod lidskou lebku.

Foto: Reuters

Vizualizace zavádění čipu do mozku

Snímá vysílané neurony

Speciální implantát, který je zatím známý pouze pod kódovým označením N1, pak dovede snímat vysílané neurony a proměnit je v počítačový algoritmus. V praxi díky tomu bude elektronika schopna reagovat na naše myšlenky.

Ve chvíli, kdy budete chtít zapnout mobil, bude na to stačit jen pomyslet. A to samé platí také v případě spouštění jednotlivých aplikací na počítači či jakýchkoli dalších činností.

Americký vizionář vidí uplatnění nejprve v oblasti lidí s fyzickým omezením, především tedy u ochrnutých pacientů. Teprve poté by se mohla celá technologie rozšířit i mezi běžné uživatele.

Foto: Reuters

Takto vypadá robot, který by měl zavádět implantát do mozku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám