Hlavní obsah

Praní špinavých peněz? Coinbase zaplatí 100 milionů dolarů za urovnání sporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká kryptoměnová burza Coinbase Global se dohodla, že vynaloží celkem 100 milionů dolarů (více než dvě miliardy Kč), aby urovnala vyšetřování, kterému čelila ze strany úřadu finančních služeb státu New York. Ten zkoumal, zda burza dodržuje opatření, která mají bránit praní špinavých peněz. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení burzy a úřadu.

Foto: repro coinbase.com

Webové stránky Coinbase.com

Článek

Firma Coinbase podle dohody zaplatí 50 milionů dolarů jako pokutu a dalších 50 milionů dolarů vynaloží na posílení kroků, které mají potenciálním zločincům zabránit v přístupu na její burzu.

Úřad podle svého prohlášení dospěl k závěru, že burza dostatečně neprověřovala své klienty. „Bereme obavy úřadu vážně a podnikli jsme zásadní opatření, abychom tyto nedostatky odstranili,“ uvedla burza.

Společnost Coinbase, s jejímiž akciemi se obchoduje na americké akciové burze Nasdaq, patří mezi největší kryptoměnové burzy na světě. Během loňského roku akcie firmy oslabily o téměř 90 procent.

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

Trh s kryptoměnami se loni dostal do výrazného útlumu. Příkladem budiž výrazný propad bitcoinu. Ještě před krachem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Ve čtvrtek dopoledne činil kurz pouze 380 990 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 948 540 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

V listopadu odvětvím otřásl krach společnosti FTX, která byla druhou největší kryptoměnovou burzou na světě a pro miliony lidí vstupní branou na trh s digitálními aktivy. Generální ředitel FTX Sam Bankman-Fried v úterý odmítl obvinění, že zákazníky a investory podvedl. Dva z jeho nejbližších kolegů již přiznali vinu a spolupracují při vyšetřování.

Drobní investoři drží historicky největší podíl bitcoinu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám