Hlavní obsah

Pokuty v Rusku zaplatí Google i Facebook, nevymazaly zakázaný obsah

Moskva

Ruský soud v úterý udělil pokuty americkým technologickým firmám Google a Facebook za to, že nevymazaly obsah, který Moskva považuje za nelegální. Google má zaplatit šest milionů rublů (1,7 milionu Kč) a Facebook 26 milionů rublů (7,4 milionu Kč). Informovala o tom ruská média.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokuty přicházejí v době širšího sporu mezi Moskvou a Googlem a dalšími technologickými společnostmi. Ruský úřad pro dohled nad telekomunikacemi, informačními technologiemi a masmédii Roskomnadzor v pondělí také varoval Google, že Moskva by mohla zpomalit provoz vyhledávače v zemi, pokud nevymaže obsah označený za zakázaný.

V Google Russia nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil, uvedla agentura Reuters.

Rusko dalo společnosti Google ultimátum

Internet a PC

Roskomnadzor v pondělí uvedl, že Google v plné míře neplní povinnosti ohledně toho, aby vyloučil z výsledků vyhledávače na ruském území odkazy na internetové zdroje s informacemi v Rusku zakázanými. V průměru podle úřadu neodstraňuje 20 až 30 procent odkazů na zakázaný obsah včetně webů teroristických a extremistických organizací, stránek s dětským pornem a internetových obchodů s omamnými látkami.

Podle deníku Kommersant Google neodstranil přibližně 5000 zakázaných materiálů, z nichž 3500 obsahuje výzvy k extremismu.

Ruské úřady opakovaně uložily společnosti Google pokutu za nedostatečné filtrování obsahu. V březnu Google zaplatil pokutu ve výši tří milionů rublů a o měsíc později společnost naopak podala žalobu na Roskomnadzor ohledně jeho požadavků.

Twitter se nakonec podvolil

Google a Facebook nejsou jediné firmy, na kterou se Roskomnadzor zaměřil. Twitter dostal pokuty za celkem 8,9 milionu rublů za to, že odmítl vymazat informace vyzývající k účasti nezletilých na nezákonných akcích. Za podobný přestupek dostala pokutu 2,6 milionu rublů také služba TikTok, upozornila agentura TASS.

Podle Roskomnadzoru se ale Twitter nakonec podvolil a začal ve velkém příspěvky mazat. Stalo se tak poté, co mu ruské úřady snížily rychlost připojení, aby ho donutily nařízení podle platných zákazů plnit.

Ze strany Roskomnadzoru to byl velmi promyšlený krok. Nikdo nemohl úřad obvinit z toho, že blokuje nějakou velkou globální službu, ale zároveň přiškrcená rychlost byla tak nedostačující, že se služba stala prakticky nepoužitelnou.

Twitter se v Rusku podvolil cenzuře a začal ve velkém mazat příspěvky

Software

Roskomnadzor se v polovině května pochlubil, že ke konci minulého týdne bylo smazáno 91 % zakázaných materiálů. Jde o příspěvky publikované od roku 2017, celkově jich cenzurní úřad označil doposud 5,9 tisíce.

Pracovníci úřadu přitom tvrdí, že 3,1 tisíce příspěvků bylo označeno jako ilegální kvůli tomu, že obsahují „dětskou pornografii, sebevražedné zprávy, obsah související s návykovými látkami či přímo odkazy na obchody s drogami, ale například také zprávy extremistických skupin či jiné zprávy zakázané na území Ruské federace“.

„Na základě výsledků kontroly, s přihlédnutím k úsilí vynaloženému správou sociální sítě bylo rozhodnuto neblokovat službu Twitter v rámci počítačových sítí. Zachováno však bude zpomalení na mobilních zařízeních, a to až do úplného odstranění všech závadných příspěvků,“ uvedli v oficiálním prohlášení zástupci Roskomnadzoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám