Hlavní obsah

Twitter se v Rusku podvolil cenzuře a začal ve velkém mazat příspěvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od května se musí uživatelé Twitteru v Rusku smířit s tím, že neuvidí úplně všechny příspěvky. Zástupci sítě totiž začali aktivně mazat obsah, který ruský cenzurní úřad Roskomnadzor označí za závadný. Pracovníci úřadu si v pondělí pochválili, že Twitter smazal „tisíce sporných materiálů“. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Twitter se snažil nejprve vzdorovat a cenzuru na své vlastní síti nezavádět. V březnu mu však ruské úřady snížily rychlost připojení, aby ho donutily nařízení podle platných zákazů plnit.

Ze strany Roskomnadzoru to byl velmi promyšlený krok. Nikdo nemohl úřad obvinit z toho, že blokuje nějakou velkou globální službu, ale zároveň přiškrcená rychlost byla tak nedostačující, že se služba stala prakticky nepoužitelnou.

S úřadem Roskomnadzor jsme měli konstruktivní jednání.
Mluvčí Twitteru

Roskomnadzor tehdy rozhodl, že rychlost bude snížena minimálně do 15. května a že po uplynutí této lhůty se uvidí, k jakým dalším opatřením úřad přistoupí.

Už na začátku května bylo ale jasné, že Twitter tlaku Rusů podlehl. Tehdy odstranil 60 procent obsahu označeného jako zakázaný. V praxi to znamenalo, že z 3000 sporných materiálů bylo 2000 odstraněno.

„S úřadem Roskomnadzor jsme měli konstruktivní jednání ve čtvrtek 1. dubna a pak znovu ve středu 28. dubna. Byly to produktivní diskuse o tom, jak můžeme spolupracovat a zajistit, že se zprávami s takovým ilegálním obsahem urychleně vypořádáme,“ prohlásil tehdy podle agentury Reuters mluvčí Twitteru.

Zablokujeme u nás celý Twitter, hrozí Rusko

Internet a PC

Jaké zprávy jsou závadné?

Roskomnadzor se v pondělí pochlubil, že ke konci minulého týdne bylo smazáno 91 % zakázaných materiálů. Jde o příspěvky publikované od roku 2017, celkově jich cenzurní úřad označil doposud 5,9 tisíce.

Pracovníci úřadu přitom tvrdí, že 3,1 tisíce příspěvků bylo označeno jako ilegální kvůli tomu, že obsahují „dětskou pornografii, sebevražedné zprávy, obsah související s návykovými látkami či přímo odkazy na obchody s drogami, ale například také zprávy extrémistických skupin či jiné zprávy zakázané na území Ruské federace“.

Ruský cenzurní úřad omezuje Twitter, zpomalí jeho rychlost

Internet a PC

„Na základě výsledků kontroly, s přihlédnutím k úsilí vynaloženému správou sociální sítě, bylo rozhodnuto neblokovat službu Twitter v rámci počítačových sítí. Zachováno však bude zpomalení na mobilních zařízeních, a to až do úplného odstranění všech závadných příspěvků,“ uvedli v oficiálním prohlášení zástupci Roskomnadzoru.

Twitter současné oznámení ruského cenzurního úřadu zatím nekomentoval. S ohledem na jeho dosavadní kroky lze ale předpokládat, že se nařízení úřadu podřídí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám