Hlavní obsah

Rusko dalo společnosti Google ultimátum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor dal v pondělí americké společnosti Google 24 hodin, aby vymazala vše, co ruské úřady označily za zakázaný obsah. Úřad pohrozil, že v opačném případě začne uplatňovat sankce v podobě pokut či zpomalení vyhledávače. Google podle úřadu neodstranil přibližně 5000 zakázaných materiálů, z nichž 3500 obsahuje výzvy k extremismu, uvedl deník Kommersant na svém webu.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Google v plné míře neplní povinnosti ohledně toho, aby vyloučil z výsledků vyhledávače na ruském území odkazy na internetové zdroje s informacemi zakázanými v naší zemi. V průměru z výsledků vyhledávání neodstraňuje 20 až 30 procent odkazů na zakázaný obsah, včetně webů teroristických a extremistických organizací, stránky s dětským pornem a také internetové obchody s omamnými látkami,” uvedl Roskomnadzor podle agentury TASS.

Google dostal opakovaně pokutu

Kommersant připomněl, že ruské úřady opakovaně uložily společnosti Google pokutu za nedostatečné filtrování obsahu. V březnu Google zaplatil pokutu ve výši tří milionů rublů (asi 840 000 Kč) a o měsíc později společnost naopak podala žalobu na Roskomnadzor ohledně jeho požadavků.

Twitter se v Rusku podvolil cenzuře a začal ve velkém mazat příspěvky

Software

Před týdnem se Roskomnadzor rozhodl dále neblokovat Twitter, protože tato sociální síť mezitím odstranila více než 91 procent informací zakázaných v Rusku. Úřad sice přestal zpomalovat Twitter na pevných linkách a zařízeních, ale rozhodl se zachovat zpomalení na mobilních zařízeních, a to až do úplného odstranění zakázaného obsahu. Nicméně ocenil, že Twitter v žádosti o ukončení ruských omezení sociální sítě vyjádřil „zájem o konstruktivní dialog” s úřadem.

Roskomnadzor před týdnem také uvedl, že v současnosti odhaluje případy rozmístění protiprávních materiálů na dalších internetových platformách, včetně dalších sociálních sítí amerických internetových gigantů Facebook a YouTube. „Pokud tyto platformy nepřijmou odpovídající opatření, mohou být vůči nim uplatněny analogické sankce,” upozornil úřad.

Firmy budou muset mít v Rusku kanceláře

Rusko také chystá zákon, který pod hrozbou sankcí nařídí zahraničním IT firmám otevírat v zemi kanceláře. Moskva tak chce podle agentury Reuters získat větší kontrolu nad velkými technologickými společnostmi, posílit dohled nad internetovým obsahem a snížit svou závislost na zahraničních podnicích a jiných zemích.

Ruští pozorovatelé si podle serveru Newsru.com všímají, že tlak ruských úřadů vede internetové giganty k tomu, že začínají přistupovat na požadavky ruské cenzury, kupříkladu začínají odstraňovat i odkazy na „chytré hlasování”, což je taktika vymyšlená opozičním politikem Alexejem Navalným, zaměřená na podporu nejsilnějšího ze soupeřů vládnoucí strany Jednotné Rusko ve volbách všeho druhu. Ruské úřady se nyní snaží fondy a štáby uvězněného Navalného označit za extremistické, a postavit je tím mimo zákon. Chtějí rovněž zakázat Navalného přívržencům kandidovat ve volbách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám