Hlavní obsah

Počet domén .cz se přiblížil jednomu miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet internetových domén s koncovkou .cz se přiblížil jednomu miliónu. Registrace by měly dosáhnout miliónové hranice na konci října nebo v listopadu. Uvedla to společnost Active24, která se zabývá registrací domén.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V současnosti je registrovaných 983 000 domén, což je zhruba o 100 000 více, než na konci minulého roku. Domény s koncovkou .cz tvoří dvě třetiny registrací domén v Česku a jejich podíl roste.

"Je možné, že atraktivní názvy na generických doménách jako .com jsou již vyčerpány ve větší míře než u .cz koncovek, přeci jen si je registruje celý svět. Zákazníci mají také často registrován stejný název na několika doménách a po čase se rozhodnou si nechat pouze českou variantu," uvedl marketingový ředitel Active24 František Grunt.

Po .cz jsou nejvíce oblíbené koncovky .eu, .sk a .com. Čím dál populárnější jsou i exotické koncovky .as, .tv nebo .co. Akciové společnosti často kupují adresy na doméně státu Americká Samoa (.as), televize zase využívá doménu Tuwalu (.tv).

Pro české zákazníky jsou zajímavé i doménové koncovky .to, .se a .me, pro které nabízí čeština zajímavé využití, například uhlidame.to, objev.me, sbal.se. Největším skokanem je ovšem kolumbijská doména .co, jejíž prodeje u Active24 vzrostly za poslední rok o 320 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám