Hlavní obsah

Oskar příští rok nabídne rychlý mobilní internet

Mobilní operátor Oskar testuje ve své síti vysokorychlostní mobilní internet založený na technologii EDGE, který nabídne svým zákazníkům v průběhu roku 2005. Oskar je tak po společnosti T-Mobile druhým operátorem, který vsadil na EDGE.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Vybraná skupina zaměstnanců již zahájila testování nové technologie EDGE. Ta umožní zákazníkům až třikrát rychlejší připojení k internetu a využití mnoha jiných datových služeb. Rychlost by se měla pohybovat okolo 150 Kbit/s pro stahování dat.

Cílem technických zkoušek je především otestovat fungování technologie EDGE v síti, vyzkoušet stabilitu a rychlost datových spojení a spolupráci s datovými službami jako jsou MMS, WAP.

Dalším krokem bude testování uživatelských nastavení a přípravy snadných návodů, které budou pro Oskara již tradičně připravovat Technoidé, což jsou vybraní testeři, kteří Oskarovi ověřují služby a telefony tak, aby odpovídaly požadavkům zákazníků.

Pro EDGE postačí jeden telefon

EDGE je dalším vývojovým stupněm již používané technologie GPRS, ale nabízí až třikrát vyšší reálnou přenosovou rychlost. Výhoda kombinace EDGE a GPRS spočívá především v tom, že zákazník potřebuje jen jeden mobilní telefon, který obě služby podporuje. Zákazník tak může telefonovat i používat datové služby pomocí jednoho přístroje a nemusí u sebe nosit několik přístrojů.

Stejnou technologii pro svůj rychlý internet zvolil i konkurenční T-Mobile. Ten však svoji novou službu přislíbil nabídnout ještě před letošními Vánoci. Eurotel je tedy zatím jediným domácím operátorem, jehož uživatelé mohou rychle surfovat po internetu. Jeho služba s označením Data Expres je však založena na odlišné technologii CDMA a zákazníci za ní měsíčně zaplatí 1070 korun měsíčně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Jaký je mobilní internet přes CDMA?

Připojení k internetu prostřednictvím sítí mobilních operátorů si v České republice získalo díky široké dostupnosti mnoho příznivců. Hlavní nevýhodou však...

Výběr článků

Načítám