Hlavní obsah

Jaký je mobilní internet přes CDMA?

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Připojení k internetu prostřednictvím sítí mobilních operátorů si v České republice získalo díky široké dostupnosti mnoho příznivců. Hlavní nevýhodou však doposud byla rychlost, jenž je ve srovnání s ostatními druhy připojení až několikanásobně nižší.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Právě to by se ale s novou službou Data Expres od firmy Eurotel za 1070 korun měsíčně mělo změnit. Ta je založena na technologii CDMA a slibuje skutečně vysokorychlostní a ničím neomezený internet, který si s sebou můžete vzít i na chatu a navíc už po cestě surfovat na internetu z přenosného počítače.

Rychlejší než ADSL

Přestože podle vyjádření Eurotelu by se rychlost připojení měla pohybovat okolo 256 Kbit/s při stahování a 153,6 Kbit/s při odesílání dat, v současné době je skutečná rychlost v místech s dobrým signálem až několikanásobně vyšší. My jsme stahovali rychlostí přibližně 320 až 640 Kbit/s podle lokality, přičemž typicky se v Praze rychlost pohybovala kolem 512 Kbit/s.

V praxi je tedy mobilní internet dokonce o malinko rychlejší než ADSL, přestože rychlost výrazně kolísá podle aktuálního vytížení sítě a úrovně signálu. Při surfování internetem je však nutné počítat s určitou prodlevou mezi zadáním adresy a zahájením načítání stránky, která je delší než u ostatních druhů vysokorychlostního připojení.

Delší je i odezva (tzv. ping), která se u českých serverů pohybuje okolo 130 ms a u zahraničních stránek činí přes 200 ms. Mobilní internet se tedy příliš nehodí na hraní her přes síť sítí. Pro všechny ostatní případy je rychlost odezvy dostatečná a ve srovnání s pomalým GPRS o mnoho lepší.

Zatímco rychlost mobilního připojení je zatím doslova oslnivá, horší je to už s pokrytím. Podle Eurotelu je sítí pokryto 70 procent obyvatel. Velmi dobře jsou pokryta velká města a jejich okolí, špatně na tom nejsou ani střední Čechy a Morava. Naopak nejhorší situace je, co se signálu týče, v západních a jižních Čechách. Podobně na tom jsou i příhraniční oblasti, kde se Eurotel musí vyhnout rušení sítí našich západních sousedů.

Pokud nebydlíte v jednom z několika velkých měst, je dobré před pořízením mobilního internetu prohlédnout interaktivní mapu pokrytí (na stránkách je nutno vybrat Data Express), podle které lze s poměrně velkou přesností zjistit pokrytí signálem kdekoliv v ČR. Kromě toho firma na svých značkových prodejnách umožňuje proti vratné záloze zapůjčení modemu a vyzkoušení služby přímo v místě připojení.

Sdílení v domácí síti

Zajímavá situace nastane v případě sdílení mobilního internetu v rámci domácí sítě. Eurotel se k tomu totiž nestaví příliš vstřícně a aplikace GT Dialer X jakékoliv sdílení blokuje. Stačí se však připojit klasicky přes vytáčení spojení a sdílení funguje jak prostřednictvím Windows XP, tak i přes program Winroute.

Na mobilním internetu lze bez problémů rozchodit i výměnné sítě (např. prostřednictvím programu DC++), avšak pouze v pasivním režimu.

Kolik to stojí

Měsíční paušální poplatek ve výši 1070 korun včetně DPH není za datově a ani časově neomezený vysokorychlostní internet, který si můžete vzít kamkoliv s sebou, nijak přehnaný. Většinu zákazníků však může odradit cena modemu 8 995 korun. Aktivace služby pak přijde na 595 korun. Modem lze společně s aktivací získat už za 3277 korun, ale je nutno podepsat smlouvu na 12 měsíců.

Podrobná recenze vyšla v deníku PRÁVO v pátek 20.8.2004.

Anketa

Uvažujete o rychlém mobilním připojení k internetu?
Ano
31,4 %
Zatím ne
33,3 %
Už jsem si ho pořídil
35,3 %
Celkem hlasovalo 442 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám