Hlavní obsah

Vysokorychlostní internet pro T-Mobile dodá Siemens

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dodavatelem technologického řešení pro rychlý mobilní internet, který plánuje T-Mobile spustit do konce letošního roku a konkurovat tím službě Data Expres od Eurotelu, se stala firma Siemens. Oznámily to ve středu obě společnosti.

Foto: magistrát FM

Místek - Anenská

Článek

Po neúspěšné snaze operátora T-Mobile získat od ČTÚ kmitočty pro provoz CDMA se firma rozhodla pro odlišné technologické řešení a svoji nabídku vysokorychlostního mobilního připojení k internetu vybuduje na technologii EDGE v současné síti GSM, která umožní datové přenosy rychlostí 150 až 220 Kbit/s.

To je sice několikanásobně méně než je teoretické maximum u konkurenčního CDMA, ale zato pro nasazení EDGE stačí firmě T-Mobile současné licence.

Spuštění služby do konce roku

Novou službu chce T-Mobile zprovoznit do konce letošního roku, přičemž rychlý internet bude zpočátku dostupný jen ve velkých městech. Pokrytí se však bude v příštím roce postupně rozšiřovat. Cena služby by se měla pohybovat v podobné cenové relaci jako u Eurotelu, který od srpna nabízí rychlý internet za 1070 korun měsíčně.

[Recenze služby Data Expres]

Technologie EDGE umožňuje plynulý přechod na GPRS v místech, kde nemá operátor vlastní pokrytí, a je vhodná spíše pro hustě osídlené oblasti, zatímco CDMA dokáže pokrýt celé území za výrazně nižší náklady. V tuto chvíli již T-Mobile EDGE provozuje na Slovensku a v Maďarsku.

Pro EDGE postačí mobil

Výhodou EDGE na rozdíl od CDMA je skutečnost, že EDGE již dnes podporuje řada mobilních telefonů. CDMA je totiž možné zatím provozovat pouze na speciálních zařízeních v podobě USB modemů nebo počítavých karet PCMCIA, která je nutno zakoupit zvlášť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám