Hlavní obsah

Ohlédnutí za počítačovými viry v roce 2002

Novinky, Tomáš Přibyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký byl rok 2002 z hlediska počítačových virů a dalších škodlivých kódů? Klasik by pravil, že průměrný: horší než ten minulý, ale lepší než ten příští. Co nás k tomuto nepříliš optimistickému konstatování vede?

Foto: Kateřina Štruncová

vítězové soutěže o nejlepší koláč

Článek

Odpověď je jednoduchá: dlouhodobý trend. Počet nových počítačových virů se v posledních letech ustálil zhruba na 600 až 1000 exemplářích měsíčně, z tohoto pohledu jde o setrvalý stav. Stejně tak už posledních zhruba pět let každým rokem přijde jen nějakých deset či dvanáct skutečně nebezpečných škodlivých kódů, které představují 99 procent problémů uživatelů a administrátorů. Takže i v této oblasti lze hovořit o stabilním stavu.

Horší je to ale s jinými ukazateli:

* Rychlost šíření nových infekcí. Dávno pryč je doba, kdy rozšíření viru po celém světě bylo otázkou dlouhých předlouhých měsíců. V současnosti se objeví virus někde v Austrálii, během několika minut je díky e-mailové poště v dalších padesáti zemích světa. Za další minuty už jej pitvají antiviroví specialisté. Existují dokonce matematické výpočty, podle nichž je možné vytvořit virus schopný obletět svět za patnáct sekund. Souběžně s rostoucí rychlostí šíření virů rostou samozřejmě nároky na rychlost a účinnost reakce antivirových společností i uživatelů.

* Komplexnost škodlivých kódů. Běžný počítačový virus dnes disponuje technikami a technologiemi, o kterých se nám před několika lety ani nezdálo. Škodlivé kódy jsou schopné šifrovat data v počítači i sebe samy, dokáží bránit spuštění antivirových programů, spouštějí se v počítači bez zásahu lidské ruky... Takovýto kód je pak náročné odhalit a odstranit, navíc to trvá déle - což je samozřejmě nepříjemné v souvislosti s předchozím bodem.

* Zvyšující se nároky na uživatele. Antivirová ochrana už nespočívá jen v nainstalování příslušného programu a jeho občasné aktualizaci. Jsou to také další opatření - odstraňování bezpečnostních nedostatků, vzdělávání apod. Tato opatření přitom zbytečně odčerpávají lidské i materiální zdroje, které by mohly být využity mnohem lépe.

* Škody způsobené útoky škodlivých kódů. Tyto bohužel rostou - viry jsou schopné zasazovat čím dál větší rány. A vzhledem k tomu, že počítače se stávají každodenní realitou prakticky ve všech oborech, zcela logicky rostou škody způsobené všemi druhy útoků. Pravdou ale zůstává, že investice do prevence je v konečném důsledku vždy lepší než odstraňování vzniklých škod. Bohužel, výhled v oblasti škodlivých kódů do let příštích není nijak optimistický. Přes mnohokrát prorokovaný konec virů s příchodem nových operačních systémů či bezpečnostních technologií stále pro uživatele představují velké nebezpečí. Ať se nám to líbí nebo ne.

(Autor je přední odborník na antivirovou ochranu a je připraven vám odpovědět na vaše dotazy na e-mailové adrese tomas.pribyl@aec.cz)

Reklama

Související články

Hrej a neplať 5/2003

Jako každou středu i dnes za vámi přicházím s přídělem tří nových her zdarma. Dnes jsem se podíval na zoubek jedné skvělé plošinovce ve stylu Abuse,...

Uživatelé maců jsou moudřejší

Alespoň to tvrdí průzkum společnosti Nielsen. Uživatelé počítačů se symbolem nakousnutého jablíčka, kteří se připojují na internet, jsou prý vzdělanější...

Výběr článků

Načítám