Hlavní obsah

Microsoft neměl proti útoku viru slammer jištěné vlastní počítače

SEATTLE

Virus, který o víkendu ochromil globální provoz na internetu, ohrozil i samotného softwarového giganta Microsoft. Virus "slammer" napadl sítě Microsoftu, protože firma některé své servery opomněla vybavit již existujícími opravami, vyplývá z interních e-mailů, získaných agenturou AP.

Foto: Petr Žabka

Vítězná Theresia karafa

Článek

Microsoft sice tvrdí, že toto zanedbání nezpůsobilo významnější problémy, experti na počítačovou bezpečnost však poukazují na širší problém: Způsob, jímž se v Microsoftu chrání bezpečnost zákaznického softwaru, je velmi pochybný.

Poslední virus se šířil přímo po internetu a využíval chyby v databázovém programu Microsoft SQL Server 2000, používaném hlavně firmami a institucemi. Tato chyba přitom byla odhalena již loni v květnu a její oprava existuje od července 2002.

Mnozí správci, včetně některých poboček Microsoftu, se však opravu do softwaru nenamáhali instalovat. Kvůli tomu v sobotu útočící virus napadl ostatní počítače na síti tak agresivně, že zahltil některé z největších přenosových tras a zpomalil a narušil přenos e-mailu a ostatní provoz po internetu v celém světě.

Mluvčí Microsoftu Rick Miller odmítl říci, které oblasti nebo kolik počítačů ve firmě samotné bylo virem zasaženo. Přiznal, že některé servery zůstaly kvůli zanedbání správců nevybaveny opravou zjištěné chyby.

Pro Microsoft přišel útok viru ve zvláště nevhodné chvíli, protože právě před týdnem předseda správní rady firmy Bill Gates hlásil značný pokrok iniciativy "Důvěra k počítačům". Tento projekt Microsoft zahájil před rokem a vytyčil v něm jako svou hlavní prioritu bezpečnost. Zaměstnanci prošli příslušnými školeními a firma dokonce zavedla funkci ředitele pro bezpečnost.

Není to ale poprvé, co počítače Microsoftu napadl virus, protože firma na softwaru neudělala opravy známých chyb. V roce 2000 byl kvůli tomu Microsoft jednou z obětí viru "I Love You", který využil chyby v e-mailovém programu Outlook.

Virus označovaný jako "slammer" nebo "safír" napadl o víkendu milióny počítačů v Asii, Evropě i USA. Odborníci jeho dopad srovnávají s útokem viru Code Red v létě 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Hacker se po osmi letech chystá na net

Před několika lety se právě díky němu spousta lidí dozvěděla, co znamená slovo "hacker". Zařadil se mezi nejslavnější zbojníky internetu, vysloužil si spoustu...

Výběr článků

Načítám