Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (110.díl)

Novinky, Michal Němejc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes vám představíme kvalitního českého FTP klienta se snadným ovládáním a řadou pokročilých funkcí, dále pak utilitu pro zjištění informací o CD-R médiu, a konečně malý program sledující propustnost vašeho internetového připojení.

Foto: Marta Sovová
Článek

IW FTPort Client 3.60.37

Pokud často přenášíte soubory mezi vaším počítačem a FTP serverem, jistě již používáte některý z FTP klientů. My vám dnes představíme ryze český program, který se snadno ovládá, nabízí většinu potřebných funkcí a narozdíl od ostatních programů je zcela zdarma a v češtině.

Uživatelské rozhraní tohoto programu je rozděleno na čtyři okna, přičemž v levé části se zobrazují složky a soubory umístěné ve vašem počítači, zatímco na pravé straně najdete soubory umístěné na FTP serveru. Samotné přenášení souborů se pak provádí jednoduchým přetažením souboru či celé složky myší. Úplně dole se ještě nachází okno, ve kterém se přehledně zobrazují všechny události probíhající v tomto programu. Ty se pak následně zapisují do speciálního LOG souboru.

Program umožňuje paralelní přenos souborů a samozřejmostí je možnost navázání přerušeného stahování. To znamená, že při výpadku spojení nemusíte celý soubor stahovat znova od začátku. Pro připojení k FTP serveru můžete použít buď rychlé připojení, a nebo si můžete nejčastěji používané servery uložit do speciálního seznamu, ve kterém můžete vytvářet i vlastní složky pro přehledné zatřídění jednotlivých serverů. Příjemné je, že si u každého ftp serveru můžete nastavit i to, která složka se automaticky otevře při připojení, a to jak na serveru, tak i na lokálním počítači. Pokročilé uživatele potěší přítomnost FTP konzole, která umožňuje ručně zadávat FTP příkazy. Program lze dále pomocí plug-inů rozšířit o oblast šifrování, za které si však již budete muset zaplatit.

IW FTPort Client je skutečně velmi vydařeným FTP klientem, který může bez problémů konkurovat komerčním programům. Ocení ho jak běžní uživatelé pro snadné ovládání, tak i zkušení uživatelé pro pokročilé funkce. 

[ Ke stažení zde | Velikost: 2,97 MB | Hodnocení: 9/10 ]

CDR Identifier 1.63

Rádi byste věděli, kdo je skutečným výrobcem právě koupeného CD-R média? Tato jednoduchá utilita dokáže zjistit na základě ATIPu média jeho výrobce, typ a nominální kapacitu (množství dat, které lze na CD nahrát bez použití overburningu) a uložit všechny tyto informace do schránky. Pro získání těchto informací je nutné vložit cédéčko do vaší CD-RW mechaniky; obyčejné mechaniky CD-ROM totiž ATIP přečíst neumí.

[ Ke stažení zde | Velikost: 109 kB | Hodnocení: 6/10 ]

Dial-Up Networking Monitor 2.1

Chcete vědět, jakou rychlostí skutečně proudí data do vašeho počítače z internetu? Dial-Up Networking Monitor 2.1 je malý program, který sleduje aktuální propustnost vašeho internetového připojení. Program kromě aktuální rychlosti, která se zaznamenává v přehledném grafu, poskytuje také malou statistiku, kde se dozvíte průměrnou a maximální rychlost přenosu dat, a to v obou směrech. Jednotlivé údaje lze sledovat buď v KB/s nebo kbit/s. Ve srovnání s komerčním programem DU Meter však tento program lze použít pouze pro vytáčená připojení k internetu (včetně ISDN). Nelze tedy sledovat propustnost na pevných linkách.

[ Ke stažení zde | Velikost: 176 kB | Hodnocení: 7/10 ]

Další užitečné programy najdete na Slunečnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám