Hlavní obsah

Hrej a neplať 5/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Jako každou středu i dnes za vámi přicházím s přídělem tří nových her zdarma. Dnes jsem se podíval na zoubek jedné skvělé plošinovce ve stylu Abuse, pak soubojům v aréně budoucnosti a nakonec na povedenou logickou záležitost.

Foto: Dana Smrčková

Gary Lucas hraje na kytaru Gibson J-45 z roku 1946.

Článek

Entrance Gate

Konečně vám zase můžu představit hru, která co do velkosti čítá trochu víc než pár desítek kilobajtů a jejíž trvanlivost bude doufám úměrná velikosti. I když herní znalci a pamětníci už při pouhém pohledu na screenshot prohlásí, že se jedná o pouhou kopii postarší pecky Abuse, myslím, že spoustě ostatním to vůbec nebude vadit. Entrance Gate stejně jako Abuse jsou zástupci rodu plošinovek s poněkud specifickým ovládáním. Pohyb vašeho hrdiny ovládáte jednoduše pomocí kurzorových šipek, ale jeho míření a střelbu zase obstaráváte myší. Hra má dokonce i intro a příběh: země je po dlouholeté jaderné válce osídlena nepřátelsky naladěnými mutanty, které je potřeba do posledního vystřílet - jak vidíte, ani tady originalitou autoři příliš nehýřili. Tak jako tak se ovšem jedná o poctivou pařbu, která si vás na nějaký ten (i když krátký) čas získá.

DOWNLOAD, homepage, 30 MB, 8/10

Frenetic

Tuto hru spojuje s předchozí její atmosféra, která by se dala výstižně popsat jako kyberfuturistická. Není zde sice žádný příběh, což ovšem není vůbec na škodu, protože by byl beztak natolik neoriginální, že by bylo lepší, aby žádný nebyl. Podstatou hraní je souboj v jakési aréně, nad níž se vznáší podivní roboti. Jako osamělý gladiátor odoláváte novým a novým nepřátelům - je jasné, že zemřete, jde jen o to kolik jich vezmete s sebou. Zvláštní pozornost je třeba věnovat ovládání, které je lze poněkud zvláštní a naštěstí jej lze změnit. Klávesa levý Alt slouží pro střelbu a stejně tak pro potvrzování položek menu. Levý Ctrl pak pro "strafování" ("úkroky do stran") nebo v menu pro návrat o úroveň výš, levý Shift pro zrychlení a Z pro položení bomby.

DOWNLOAD, homepage, 3.3 MB, 6/10

Aid Zondulux

A abych byl objektivní a vyvážený, poslední dnešní hra nebude vůbec akční a její velikost je vskutku zanedbatelná. U logických her považuji za největší přednost originalitu, zde se mi však zdá, že jsem něco takového už někde někdy viděl. Inu, posuďte sami. Hrací plocha je rozdělená do čtverců a připomíná dohranou partii piškvorek, tj. že je celá zaplněná křížky a kolečky. Vašim úkolem je, postarat se, aby kolečka zmizela a byla nahrazena samými křížky. A jak toho dosáhnete? Kliknutím na křížek nebo kolečko znegujete jak symbol samotný, tak celou řádku a sloupec, v němž se nachází. Promyšleným skládáním tahů pak dojdete až k závěru. Volitelná je i obtížnost, která je přímo úměrná velikosti hrací plochy: od velmi jednoduché (3x3) až po nemožnou (18x11).

DOWNLOAD, homepage, 0.2 MB, 7/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 4/2003

Dnešní výběr her bude určen spíše mladším pařanům, anebo spíše jejich rodičům. Mám tady totiž přichystány dvě plošinovky a jednu automatovou střílečku. Bavte...

Výběr článků

Načítám