Hlavní obsah

Nebyly to plané výhrůžky. TikTok žene vládu USA k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Schválení nového zákonu, který v USA v podstatě zakazuje používat aplikaci TikTok všem uživatelům, bude mít soudní dohru. Čínská společnost ByteDance, která tuto populární platformu pro sledování videí provozuje, totiž zažalovala tento týden vládu USA. Očekává se, že půjde o vleklý právní boj.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Logo společnosti Tik Tok

Článek

Zákaz TikToku je v USA velkým tématem několik posledních měsíců. Američtí zákonodárci se totiž obávají, že by TikTok mohl data amerických uživatelů poskytovat čínské vládě.

To byl hlavní důvod, proč byl na konci dubna schválen nový zákon, který v podstatě zákaz TikToku umožňuje. Ten však není namířen pouze proti známé aplikaci na přehrávání videí, nese název „Zákon o míru prostřednictvím síly ve 21. století“. Díky němu americký prezident získá možnost přijmout rozsáhlé sankce vůči Íránu a ruským činitelům, případně dovoluje vládě využít zmrazená ruská aktiva k podpoře Ukrajiny.

„Je nešťastné, že Sněmovna reprezentantů využívá legislativu o významné zahraniční pomoci jako zástěrku, aby protlačila zákon, který by pošlapal svobodu slova 170 milionů Američanů,“ burcoval šéf TikToku Shou Zi Chew ještě předtím, než zákon podepsal Biden.

Polovina Američanů souhlasí se zákazem TikToku

Software

Devítiměsíční lhůta už běží

Podpisem Bidena začala plynout devítiměsíční lhůta, během které musí ByteDance síť TikTok odprodat. Čas je tedy do ledna 2025. Pokud by tak zástupci tohoto čínského gigantu neučinili, databáze aplikací provozované společnostmi Apple či Google by nemohly na území USA TikTok vůbec poskytovat.

ByteDance však podle agentury Reuters tvrdí, že nový zákon porušuje americkou ústavu. A proto jej v tomto týdnu právníci čínské společnosti napadli u amerického soudu. Podle nich totiž požadovaný prodej sítě „není možný z obchodního, technologického ani právního hlediska“.

Transakci by navíc musel posvětit Peking, který dlouhodobě nucený prodej čínské sítě odmítá. Server BBC navíc poukázal na to, že o podobný zákaz TikToku se pokoušela už v roce 2020 administrativa někdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa. Neúspěšně – americké soudy jeho snahy zablokovaly.

Očekává se, že současný soud se potáhne klidně i několik let. Zástupci ByteDance se nechali již slyšet, že pokud by byli u soudu v USA neúspěšní, raději TikTok v Americe přestanou nabízet.

V Montaně zasáhl soud

O zákaz TikToku se snažili již vloni zákonodárci v Montaně. Během léta si odhlasovali celostátní zákaz čínské sociální sítě TikTok – nejen pro úředníky, ale pro všechny uživatele.

Montana se tak měla stát prvním americkým státem, který přistoupí k takto přísným represím kvůli obavám o bezpečnost dat uživatelů. Plány zákonodárců ale narazily u soudu. V prosinci totiž okresní federální soud v Missoule předběžně rozhodl, že „zákaz by mohl porušit první dodatek americké ústavy o svobodě slova“.

Proces sice pokračuje, ale na základě rozhodnutí soudu zákaz používání aplikace v Montaně zatím platit nemůže, i když tak zákonodárci zamýšleli už od začátku tohoto roku.

Zákon podporuje naši společnou prioritu - ochranu obyvatel Montany před dohledem čínské komunistické strany
guvernér Greg Gianforte

Schválený zákon, který z rozhodnutí soudu zatím neplatí, byl přitom velmi přísný. Legislativa explicitně zakazuje stahování aplikace TikTok v Montaně a bude pokutovat jakékoliv obchody s aplikacemi nebo samotný TikTok, pokud by ji nabízely v tomto státě.

Výše pokuty byla stanovena na 10 000 dolarů (225 000 Kč) denně za každý případ, kdy by subjekt nabídl uživatelům přístup k této aplikaci, informovala agentura Reuters.

Je však nutné upozornit, že pokuta se nevztahuje na samotné uživatele TikToku. Pokud se jim podaří aplikaci nějakým způsobem získat, nikdo je pokutovat nebude. Restrikce jsou tedy namířeny výhradně na obchody s aplikacemi.

Guvernér Greg Gianforte už vloni burcoval, že tento zákon podporuje jejich „společnou prioritu - ochranu obyvatel Montany před dohledem čínské komunistické strany“.

„Raději přijdeme o 170 milionů uživatelů.“ Vypnutí TikToku v USA není nereálné

Internet a PC
Související témata:

Související články

TikTok Lite končí v EU s odměnami

Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma tak reaguje na vyšetřování...

Výběr článků

Načítám