Hlavní obsah

Musk chce absolutní svobodu. Twitter vypověděl EU kodex proti dezinformacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Seznam, TikTok, Microsoft, Facebook, Google či Twitter. To jsou společnosti, které se minulý rok v červnu zavázaly k důslednějšímu boji proti dezinformacím na základě kodexu Evropské unie (EU). Poslední zmiňovaná sociální síť se ale rozhodla, že kodex už nadále nebude dodržovat. Její majitel Elon Musk dlouhodobě tvrdí, že na Twitteru prosazuje absolutní svobodu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rozbité logo Twitteru

Článek

O tom, že Twitter bude ignorovat unijní kodex pro boj proti dezinformacím, informoval na konci minulého týdne eurokomisař pro vnitřní obchod Thierry Breton. Zdůraznil však, že americká sociální síť se tím nevyváže ze závazků, které na evropském trhu má.

„Twitter sice opouští kodex EU proti dezinformacím, který je dobrovolný, závazky však stále zůstávají,“ uvedl Breton na Twitteru a vyslal Muskovi jasný vzkaz: „Můžete utíkat, ale nemůžete se schovat.“

Facebook, Google i Seznam. Desítky firem se zavázaly k důslednějšímu boji proti dezinformacím

Internet a PC
Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk

Povinnost bojovat proti dezinformacím

Eurokomisař zdůraznil, že už 25. srpna začne platit nový unijní Akt o digitálních službách (DSA), na jehož základě budou mít firmy povinnost bojovat proti dezinformacím. „A evropské orgány jsou připraveny tuto povinnost prosazovat,“ uzavřel Breton s tím, že za porušení předpisů budou firmám hrozit vysoké pokuty.

Kodex byl s EU podepsán ještě za starého vedení Twitteru, loni v červnu. Musk se ujal vlády nad Twitterem až na přelomu října a listopadu. Od té doby propustil tisíce zaměstnanců, a to včetně těch, kteří měli na starosti boj s dezinformacemi.

Právě za nedodržování kodexu už Twitter letos v únoru tepala Evropská komise (EK). Zpráva této sítě podle EK „obsahuje málo dat a žádné informace o závazcích ohledně posílení komunity ověřovatelů faktů“.

Brusel kritizuje Twitter kvůli boji proti dezinformacím

Internet a PC

Více dezinformací a propagandy

Vlády Ruska, Číny a Íránu se zdají být momentálně úspěšnější v šíření propagandy a dezinformací na Twitteru, a to především díky nedávným změnám na této sociální síti. Twitter již neoznačuje státem kontrolovaná média a neomezil ani jejich schopnost propagace nebo doporučování obsahu ostatním uživatelům. Upozornila na to zpravodajská agentura AP.

Podle londýnské neziskové organizace Reset, která sleduje využívání sociálních médií autoritářskými režimy k šíření propagandy, účty ruských státních médií nyní zaznamenaly o 33 % více zobrazení než před několika týdny, tedy před provedením změn. Stejný trend zaznamenaly i státní mediální agentury provozované Íránem a Čínou.

Průzkum amerického institutu Atlantická rada také potvrzuje, že mnoho účtů, které byly označeny Twitterem jako médium přidružené státu, ztratilo své sledující. Nicméně po nedávných změnách naopak mnoho z nich zaznamenalo významný nárůst sledujících.

Chaos na Twitteru nahrává šíření dezinformací a propagandy

Internet a PC

Reklama

Související články

Doktorka dezinformátorka už neléčí

Lékařka Iveta Křížová (54), která se u Obvodního soudu pro Prahu 4 zpovídá ze šíření poplašné zprávy kvůli výrokům o hromadných úmrtích po očkování proti...

Výběr článků

Načítám