Hlavní obsah

Zaměstnanci Huawei mají vazby na čínskou armádu, odhalila studie

Novinky, mif

Kauza týkající se společnosti Huawei a jejího údajného napojení na čínskou vládu nabývá nových rozměrů. Analýza profesních životopisů jednotlivých zaměstnanců tohoto podniku, který čelí kritice USA kvůli obavám ze špionáže, totiž prokázala, že někteří zaměstnanci mají vazby na čínské vojenské a zpravodajské služby. Informoval o tom server Telegraph.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Za analýzou, která si kladla za cíl rozklíčovat pozadí vazeb mezi Huawei a čínskou vládou, stojí profesor Christopher Balding z Fullbright University Vietnam a tým londýnského think-tanku Henry Jackson Society.

Analýza ukázala, že především střední technický managment je silně napojen na aktivity čínských tajných služeb a armády. Podle Baldinga mohou být někteří zaměstnanci spojováni s průmyslovou špionáží a hackerskými aktivitami vůči USA a dalším státům.

Týká se to jen tří lidí, tvrdí Huawei

Samotní autoři studie nicméně upozorňují na to, že ve zkoumaných materiálech jsou pouze nepřímé důkazy a náznaky o tom, že manažeři Huawei „sedí na dvou židlích“, tedy že zároveň pracují také pro státní orgány. Životopisy se podařilo získat z úniků na internetu z databází třetích stran.

Huawei analýzu odsoudil, podle zástupců podniku pojednává pouze o jednotkách případů.  „Upozorňuji, že tři zveřejněné příklady z celkově 25 tisíc zkoumaných životopisů jsou zcela nekonkrétní a jedná se o účelové spekulace. Nemluvě o tom, že podklady pro zmiňovanou studii byly získány zpracováním osobních údajů zaměstnanců údajně uniklých z databází třetích stran,“ prohlásil mluvčí české pobočky Huawei Pavel Košek.

„Ve společnosti Huawei máme přísná pravidla pro přijímání kandidátů s pracovní minulostí ve vládním či armádním sektoru. Ta platí i v České republice a jsou velmi jednoduchá: uchazeč před nástupem do naší společnosti musí prokázat, že pracovní vztahy s vládou či armádou ukončil,“ uzavřel Košek.

Kauza Huawei vs. USA  

Mezi USA a Čínou zuří obchodní válka už od loňského roku, v jejím důsledku bylo uvaleno embargo na společnost Huawei. Americké ministerstvo obchodu v květnu zařadilo čínského výrobce na černou listinu, kvůli čemuž americké podniky nesměly bez zvláštního povolení s Huawei spolupracovat. Americký prezident Donald Trump nicméně na konci června dovolil firmě nakupovat v USA.

Podle analytiků bude mít celá kauza s největší pravděpodobností negativní dopad na společnost Huawei, výrazně klesne podíl trhu tohoto podniku. Naopak těžit z toho může jihokorejský podnik Samsung Electronics, který je aktuálně jedničkou trhu. Uvedla to ratingová agentura Fitch Ratings.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval kromě USA i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám