Hlavní obsah

Nabídka levných 5G telefonů se rozrůstá. Další želízko v ohni má TCL

Ještě v minulém roce se standardem 5G chlubily pouze telefony s cenovkou přes 10 000 korun. Letos se však objevují i u citelně levnějších přístrojů, které se dají pořídit za poloviční sumy. To je i případ modelu TCL 20R 5G, jenž se na pultech obchodů zabydlel před Vánocemi.

Představení smartphonu TCL 20 R 5GVideo: archív výrobce

 
Článek

Tuzemští operátoři se netají tím, že chtějí v Česku v letošním roce i nadcházejících letech masivně rozšiřovat 5G sítě. Už nyní je koneckonců alespoň z části pokryto sítěmi páté generace hned několik měst, Vodafone se dokonce v prosinci pochlubil tím, že 5G může využívat již 60 procent tuzemské populace.

Je tedy jasné, že budoucnost představují telefony s podporou 5G. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps. I proto se snaží výrobci cenu 5G modelů neustále snižovat.

Vodafone zdvojnásobil pokrytí 5G sítí. Využívat ji může 60 procent populace

Mobil

Jedním z nejnovějších přírůstků mezi levné modely je TCL 20R 5, který se v obchodech nabízí za 5299 Kč. Za tuto sumu případní zájemci získají telefon s 6,52palcovým displejem a rozlišením HD+ (720 x 1600 pixelů). Obnovovací frekvence je přitom 90 Hz. Některé levné modely nabízejí vyšší rozlišení, ale zase jsou pomalejší.

Srdcem telefonu je osmijádrový procesor Mediatek MT6833, kterému sekundují 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Nechybí ani slot pro paměťovou kartu, slot ale můžete využít pro vložení druhé SIM karty. Standard 5G bude k dispozici pro obě vložené SIM karty.

Foto: archív výrobce

TCL 20R 5G

Fotoaparáty má tento model k dispozici čtyři, tři jsou umístěny na zadní straně. Čelní fotoaparát s rozlišením 8 MPx tak doplňuje hlavní 13MPx snímač, hloubkový fotoaparát (2 MPx) a makro objektiv (2 MPx).

Přístroj slibuje díky akumulátoru s kapacitou 4500 mAh až dvoudenní výdrž. Potěší i přítomnost rychlého 15W nabíjení.

Foto: archív výrobce

TCL 20R 5G

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám