Hlavní obsah

Vodafone zdvojnásobil pokrytí 5G sítí. Využívat ji může 60 procent populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od jara se podařilo Vodafonu výrazně zlepšit pokrytí Česka mobilní sítí páté generace. Ve srovnání s prvními měsíci letošního roku tak 5G internet může využívat už 60 procent populace, což představuje dvojnásobný nárůst. Ve středu to uvedl mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Foto: repro Vodafone

Mapa pokrytí 5G internetem od Vodafonu.

Článek

Na jaře pokrýval Vodafone jen 30 % tuzemské populace. „5G síť je nyní dostupná pro celých 60 % procent populace, už v listopadu padla hranice 50 %. Vodafone je tak jasným tuzemským 5G lídrem,“ prohlásil Luštinec.

Ještě během letošního roku by u konkurenčního T-Mobilu mělo dosáhnout pokrytí 5G sítí 25 % obyvatelstva. V září se magentový operátor pochlubil tím, že spustil 270 dalších 5G vysílačů, v Česku jich tak má již více než 600.

Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje. T-Mobile spustil 270 nových vysílačů

Mobil

O2 nabízí mobilní sítě 5G v polovině Prahy a ve zhruba dalších 70 městech. Celou republiku chtějí mít operátoři pokrytou do konce roku 2025.

Vodafone získal konkurenční náskok mimo jiné i díky tomu, že jako první operátor v Česku ukončil nabídku staršího 3G internetu pro své zákazníky již letos v dubnu. Ostatní dva operátoři vypínali jednotlivé vysílače postupně, ty poslední se odmlčely až na konci listopadu.

Výrazně vyšší rychlost

Vypínání 3G vysílačů je přitom nezbytné k tomu, aby zastaralé sítě třetí generace uvolnily frekvence potřebné pro rozvoj LTE a 5G signálu. Někteří majitelé starších přístrojů ale kvůli tomu museli měnit své telefony, případně se smířit s absencí internetového připojení.

Mobilní sítě 5G poskytují přenosovou rychlost až 1 Gb/s, vynikají minimální latencí na úrovni 1 ms a dostupností v řádu 99,999 procenta. V případě LTE sítí to přitom bylo pouze okolo 150 Mb/s.

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám