Hlavní obsah

Xiaomi zmizí z černé listiny, urovnalo spor s americkou vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje letošního roku umístila administrativa někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na černou listinu dalších devět čínských společností, mezi nimi i čínského výrobce chytrých telefonů a další elektroniky Xiaomi. Zástupcům společnosti se však podařilo spor urovnat, a tak bude ze seznamu odstraněna.

Foto: AA/ABACA, ČTK

Xiaomi (Ilustrační foto)

Článek

Informovala o tom ve středu agentura Reuters, která se odvolává na soudní spis, v němž je jasně uvedeno, že se „oba subjekty dohodly na ukončení soudního sporu“, tedy americká vláda a Xiaomi.

Oficiálně však žádná ze zúčastněných stran o sporu neinformovala. Mluvčí Xiaomi na dotaz agentury Reuters pouze uvedla, že „firma pečlivě sleduje vývoj“. Jakýkoliv další komentář odmítla.

Terčem amerických sankcí budeme ještě dlouho, očekává Huawei

Mobil

Zákonem známým pod zkratkou NDAA zakázal Washington kvůli bezpečnostním rizikům používat již v minulosti vybavení firem Huawei a ZTE ve vládních úřadech. Přidání Xiaomi na černou listinu v USA znamenalo, že američtí investoři by museli do letošního listopadu prodat všechny své podíly v dotčených společnostech.

Zařazení společnosti Xiaomi na černou listinu odůvodňovala americká administrativa stejně jako v minulosti obavami o národní bezpečnost, neboť podle úřadů existuje „nepřijatelné riziko, že technologie společností zahrnutých na černé listině budou využity k vojenským účelům“.

Xiaomi nařčení odmítalo

To však Xiaomi opakovaně odmítalo. „Společnost Xiaomi vždy dodržuje platné legislativní normy a provozuje svoji činnost v souladu s příslušnými zákony a předpisy zemí, ve kterých podniká. Společnost znovu opakuje, že poskytuje produkty a služby k civilnímu a komerčnímu využití. Zároveň potvrzuje, že není nijak vlastněna, kontrolována ani přidružena k čínské armádě a že není ‚společností čínské komunistické armády‘, jak je definováno v rámci NDAA,“ stojí v dřívějším oficiálním prohlášení čínského podniku.

Jak je ale z řádků výše patrné, po pěti měsících je vše jinak – Xiaomi tak z černé listiny zmizí. Byť na oficiální potvrzení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám