Hlavní obsah

Vybíráme chytrý telefon pro školáka

Chytrý telefon lze v dnešní době považovat téměř za povinnou školní výbavu. Studenti a školáci ale kladou na mobily daleko vyšší nároky, než tomu bylo před lety. Poradíme, jak se v nabídce vyznat a jak vybrat ten nejlepší smartphone.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Nejlevnější mobily s dotykovými displeji se dají pořídit podle Zboží.cz už okolo tisícovky. Právě tyto přístroje prakticky již z trhu vytlačily klasické tlačítkové modely, kterých je v nabídce minimum. U takto levných přístrojů se ale zpravidla velmi šetří na použitých výrobních materiálech, stejně jako na výkonu jednotlivých součástek.

Vhodnější volbou jsou tak přístroje s cenou okolo čtyř tisíc korun a více. S rostoucí cenou totiž stoupá množství nabízených funkcí, výkon i velikost a rozlišení obrazovky. Přístroje s cenou nad pět tisíc korun jsou zpravidla vybaveny osmijádrovými procesory a operační pamětí o velikosti alespoň 4 GB, výjimkou nicméně nejsou ani modely s kapacitou 6 GB.

Na první pohled by se mohlo zdát, že takový výkon většina uživatelů vůbec nevyužije, opak je ale pravdou. Vyšší výkon je znát u spouštění aplikací i otevírání různých souborů. Také odezva celého systému je prakticky bez prodlevy, což je znát už i při pohybu v menu telefonu.

Lákadla cenově dostupných mobilů

Testy

Fotoaparáty a odolná konstrukce

Samozřejmostí jsou dnes již zabudované fotoaparáty. V této otázce mají opět navrch dražší přístroje. Kvalita jejich čipů se již velmi přibližuje klasickým kompaktům. Ratolestem tak už není potřeba přikupovat další přístroj.

I levnější telefony dnes mají na zadní straně zpravidla hned několik objektivů. Jiný se totiž hodí na focení architektury, makro snímků či přibližování vzdálených objektů bez ztráty kvality. Rozdíly mezi jednotlivými fotoaparáty jsou propastné, proto je vhodné kromě parametrů sledovat také testy a recenze.

V případě menších dětí se rozhodně vyplatí koukat po modelech se zvýšenou odolností proti vodě a pádům. Takové telefony sice nejsou zrovna dvakrát kompaktní a nabízejí ve srovnání se stejně drahou konkurencí zpravidla nižší výkon, na druhou stranu ale obstojí i v situacích, kdy by u jiných smartphonů bylo nutné již vyhledat servis.

Stejně jako počítače i mobily mají vlastní operační systémy, které dovolují instalovat nejrůznější aplikace. Mezi levnými přístroji je nicméně prakticky jedinou volbou Android, konkurenční platforma iOS je výsadou dražších chytrých telefonů od společnosti Apple. Za méně než 10 000 Kč se dají koupit pouze výběhové či bazarové modely s iOS.

Tecno chce mobilní konkurenty rozdrtit cenou, chyby se ale najdou

Mobil

5G je budoucnost

Tuzemští operátoři se netají tím, že chtějí v Česku v letošním roce i nadcházejících letech masivně rozšiřovat 5G sítě. Už nyní je koneckonců alespoň z části pokryto sítěmi páté generace hned několik tuzemských měst.

Kvůli rozšiřování 5G signálu se dokonce již v Česku vypnuly 3G vysílače. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Je tedy jasné, že budoucnost představují telefony s podporou 5G. Výrobci se jejich cenu snaží přitom neustále snižovat. Ještě před pár lety totiž bylo 5G výsadou jen prémiových smartphonů, nyní se však se sítěmi páté generace setkáváme také u levnějších modelů. Pokud neplánujete kupovat za rok či dva nový přístroj, rozhodně se vyplatí volit přístroje s podporou 5G.

Tecno Camon 18 Premier: vůně exotiky

Na českém trhu se zabydlela krátce před letními prázdninami nová čínská značka Tecno. Ta se snaží zaujmout především cenově dostupnými modely, které je možné pořídit už za méně než 2,5 tisíce korun. Na opačné straně „potravinového“ žebříčku stojí model Camon 18 Premier, který naopak představuje to nejlepší, co Tecno v současnosti nabízí.

V luxusně vypadajícím pouzdře se ukrývá výkonný čip MediaTek Helio G96, který má dostatek síly prakticky na všechny moderní hry. O svižné pracovní tempo se stará hned 8 GB operační paměti, k dispozici je také 256GB úložiště. To jsou parametry, za které by se nemusely stydět ani o několik tisíc korun dražší přístroje.

Foto: archív výrobce

Tecno Camon 18 Premier

Displej staví na technologii AMOLED a nabízí rozlišení Full HD+ při úhlopříčce 6,7 palce. Vše pracuje pod operačním systémem Android 11 a grafickou nadstavbou HIOS 8.0. Lokalizace má však své chyby, a tak některé popisky nejsou správně přeloženy do češtiny. To je ale problém, který výrobce zvládne hravě vyřešit nějakou aktualizací.

Chloubou telefonu je i sestava fotoaparátů na zadní straně. Ta se skládá z hlavního 64Mpx fotoaparátu, který podává v dané cenové kategorii solidní výkon i za zhoršených světelných podmínek. Dále je k dispozici širokoúhlý 12Mpx objektiv, který se chlubí optickou stabilizací, což přijde vhod při focení i natáčení videí. Trojlístek objektivů na zadní straně uzavírá 8Mpx teleobjektiv s 5x optickým a až 60x digitálním přiblížením.

  • Klady: periskopový objektiv nabízí velký rozsah zoomu
  • Zápory: nemá 5G, špatná lokalizace do češtiny
  • Cena: 8990 Kč

Realme 9 5G: solidní výbava, atraktivní cena

Realme 9 5G je nejdostupnějším 5G smartphonem v Evropě, který se chlubí čipem Snapdragon 695. Výrobce si podobně jako u svých dalších modelů dal záležet na tom, aby byl poměr cena/výkon co možná nejlepší.

Tento procesor má dostatek výkonu i pro hraní her, ve střední třídě se chlubí nejvyšší taktovací frekvencí 2,2 GHz. Operační paměť nabízí kapacitu 4 GB, velikost úložného prostoru se liší podle zvolené verze. Za 6499 Kč je k mání 64GB varianta, za 6999 Kč pak 128GB verze.

Foto: archív výrobce

Realme 9

Displej nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz, díky čemuž se hodí i na hraní her, a úhlopříčku 6,6 palce. Rozlišení je pak 2412x1080 pixelů (Full HD+). Vybírat je přitom možné mezi barevnými provedeními Stargaze White a Meteor Black. Zadní strana přitom díky zvlněnému holografickému designu vypadá velmi zajímavě. V pase má telefon 8,5 mm a váží 191 gramů. Navzdory relativně kompaktním rozměrům má přístroj 5000mAh baterii a nabízí 18W dobíjení.

Hlavní fotoaparát na zadní straně nabízí rozlišení 50 MPx, sekundují mu další dva objektivy – portrétní s černobílým profesionálním režimem a makroobjektiv. Oba nabízejí rozlišení 2 MPx. Vepředu se pak nachází 16MPx čelní fotoaparát.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: telefonu by slušelo rychlejší nabíjení
  • Cena: od 6499 Kč

Honor Magic4 Lite 5G: odlehčená verze

Honor se snaží po oddělení se od společnosti Huawei získat původní věhlas. Dosáhnout toho chce evidentně i agresivní cenovou politikou, jak dokládá novinka Magic4 Lite 5G, která se v obchodech nabízí za 7490 Kč. Ta má totiž prvky výbavy, které jsou typické především pro dražší kategorie chytrých telefonů.

Přístroj například nabízí rychlé 66W nabíjení, díky kterému se zcela vybitá baterie nabije na 50 % za pouhých 15 minut a na 81 % za 30 minut. Například výrazně dražší iPhone 13 Pro nabízí pouze 20W nabíjení.

Baterie s kapacitou 4800 mAh zvládne na jedno jediné nabití až 16,8 hodiny brouzdání na sociálních sítích, 12,8 hodiny sledování videa nebo 25,6 hodiny volání.

Foto: archív tvůrců

Honor Magic4 Lite 5G

Předností novinky od Honoru je také 6,81palcový FullView displej. V této cenové kategorii nebývá příliš obvyklé, aby se dotykový panel chlubil rychlou 120Hz obnovovací frekvencí, což přijde vhod při hraní her i sledování videí. Obrazovka mimochodem nabízí rozlišení Full HD (2388 x 1080 pixelů).

Srdcem telefonu je platforma Snapdragon 695 5G, která kombinuje 6nm procesor s grafickým procesorem Qualcomm Adreno a procesorem Qualcomm Kryo 660. Díky tomuto čipu je k dispozici také 5G konektivita.

Vyzdvihnout si zaslouží také technologie RAM Turbo, která přesouvá část úložiště do kapacit operační paměti. Fyzických 6 GB operační paměti je díky této technologii možné rozšířit až na 8 GB. Samotné úložiště nabízí kapacitu 128 GB. Vše pracuje pod taktovkou operačního systému Android 11.

  • Klady: povedený design
  • Zápory: nepodporuje paměťové karty
  • Cena: 7490 Kč

Motorola E32s: nejlevnější z vrhu

Na první pohled vypadá Motorola E32s jako tenký a stylový smartphone. Málokdo by patrně uhodl, o jak levné zařízení se ve skutečnosti jedná – jde totiž o aktuálně cenově nejdostupnější model tohoto výrobce. To je zásluha i velmi tenké konstrukce, v pase má přístroj pouze 8,49 mm.

Přístroj ale není jen líbivým pozlátkem, překvapí hned v několika ohledech. Například 6,5palcový displej s rozlišením HD+ (1600x720 px) se chlubí obnovovací frekvencí 90 Hz. V praxi by tak měl být tento stroj velmi atraktivní volbou pro jedince, kteří chtějí hrát jednoduší hry a mají omezený budget.

Foto: archív výrobce

Motorola E32s

Srdcem telefonu je 8jádrový procesor MediaTek Helio G37 v kombinaci s 3 GB operační pamětí spolu s 32GB úložištěm, které lze snadno rozšířit pomocí microSD karty až do 1 TB. Vše pracuje pod operačním systémem Android 12.

Samozřejmostí telefonu je pak podpora Wi-Fi, Bluetooth a LTE. Standard 5G je bohužel stále ještě výsadou dražších smartphonů.

Díky baterii s kapacitou 5000 mAh si celý víkend vystačíte s jediným nabitím. Překvapivá je v této cenové kategorii zvýšená odolnost proti vodě podle certifikace IP52. Potápět se sice s telefonem moci nebudete, to je výsada až certifikace IP68 a vyšší, ale ani při prudkém slejváku nehrozí, že by se tento přístroj poničil.

  • Klady: zvýšená odolnost proti vodě
  • Zápory: nižší rozlišení displeje
  • Cena: 3290 Kč

Samsung Galaxy A33: po vzoru vlajkových lodí

Galaxy A33 od Samsungu je důkazem toho, že i u levnějších mobilů můžeme požadovat přednosti, které byly ještě nedávno výsadou pouze vlajkových lodí. Řeč je například o certifikaci IP67, díky které můžete přístroj používat klidně i pod vodou, což se hodí při natáčení videí i pořizovací momentek na výletech i dovolených.

Kromě 5G konektivity tento přístroj láká také na solidní výkon. V útrobách se ukrývá osmijádrový procesor Exynos 1280, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Nad konkurencí vyniká novinka i ve výdrži díky 5000mAh baterii. Bez nabíječky se bez problémů obejdete v praxi klidně i dva dny.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy A33

Přístroj od Samsungu se chlubí 6,4palcovým displejem s rozlišením Full HD+, který staví na technologii Super AMOLED. I to byla ještě nedávno výsada prémiových přístrojů, díky tomu je barevné podání velmi věrné, solidní je také čitelnost na ostrém slunci.

Upřít se přístroji nedá také elegantní vzhled, což je zásluha především tenkého rámečku okolo displeje. V designovém pojetí Ambient Edge navíc prakticky nepoznáte přechod mezi tělem telefonu a fotoaparáty – ty jsou na zadní straně hned čtyři, hlavní nabízí rozlišení 48 MPx.

  • Klady: parádní displej, funguje i pod vodou
  • Zápory: v balení není nabíječka
  • Cena: 8990 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám