Hlavní obsah

Mobily netáhnou, evropský trh klesl o 12 procent

Stockholm

Evropský trh s chytrými telefony se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 12 procent a odbyt byl v tomto období nejnižší za téměř deset let. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu zveřejnila společnost Counterpoint Research. Pokles způsobil pokračující nedostatek součástek, omezení a uzávěry související s bojem proti covidu-19 v Číně, zhoršení ekonomických podmínek a začátek rusko-ukrajinského konfliktu.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jedničkou na trhu zůstal jihokorejský Samsung, jemuž odbyt klesl o 16 procent. Odbyt americké společnosti Apple se snížil o šest procent. Jako jediná z pěti největších firem zaznamenala meziroční růst odbytu firma Realme, uvedla agentura Reuters.

„Rostoucí úroveň inflace v celém regionu ovlivňuje spotřebitelské výdaje, zatímco Samsung a Apple, první a třetí největší prodejci chytrých telefonů v Rusku, zastavily počátkem března 2022 veškeré dodávky na největší evropský trh,” uvedl analytik Counterpoint Research Jan Stryjak.

Counterpoint očekává, že meziroční růst odbytu chytrých telefonů v Evropě bude v příštích čtvrtletích nadále klesat, zejména ve druhém čtvrtletí.

Inflace i geopolitické napětí. Odbyt smartphonů bude slábnout

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám