Hlavní obsah

Skládací smartphony popáté. Samsung vylepšil Flip i Fold

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí již pátou generaci svých skládacích chytrých telefonů s ohebným displejem odhalila ve středu společnost Samsung. Vedle kompaktního modelu Flip5 se vylepšení dočkal také smartphone Fold5, který kombinuje to nejlepší ze světa chytrých telefonů a počítačových tabletů.

Samsung Galaxy Z Fold5 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Modely z produktové řady Fold představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry.

Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a získáte v podstatě polohovatelný tablet. Jinak tomu není ani u zatím posledního provedení Galaxy Z Fold5.

Hlavním lákadlem tohoto modelu je velký 7,6" ohebný displej, jenž se ukrývá uvnitř. Zvenčí se pak nachází druhá obrazovka s úhlopříčkou 6,2“. Díky platformě Snapdragon 8 Gen 2 (Mobile Platform for Galaxy) má i ze všech telefonů řady Galaxy Z nejvyšší výkon. Do vínku dostal 12 GB operační paměti a úložiště o velikosti 256 GB, 512 GB či 1 TB.

Skládačky s ohebným displejem jsou v kurzu. Trh ještě poroste

Mobil

Maximální jas displeje narostl v mezigeneračním srovnání o více než 30 % na hodnotu 1750 nitů, takže je obraz jasně viditelný i za prudkého slunce. Obrazovku je možné samozřejmě ovládat dotykovým perem S Pen, které se však prodává zvlášť.

Výrobce se navíc chlubí, že telefon je o poznání kompaktnější než předchůdce se čtyřkou v pasu. Rozložený smartphone má tloušťku pouze 6,1 mm, složený pak 13,4 mm. V ohybu je navíc naprosto minimální mezera, což se dá považovat ve srovnání s předchůdcem také za důležité vylepšení. Už jen kvůli tomu, že směrem k obrazovce nebudou ve složeném stavu tak často pronikat nečistoty, když telefon nosíte v kapse. Pro úplnost dodejme, že hmotnost činí 253 g.

Foto: archiv výrobce

Samsung Galaxy Z Fold5

Malý, ale šikovný

Flip5 ve srovnání se svým větším bratříčkem skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, s nímž zavadíte několikrát denně o různé překážky. Flip5 se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Hlavní ohebný displej nabízí úhlopříčku 6,7”. Samsung se ale nejvíce zaměřil na venkovní displej, který narostl téměř čtyřnásobně na 3,4“. Jihokorejský elektronický gigant jej označuje jako Flex Window, nabízí celou řadu dobře známých i zcela nových funkcí a možností.

Mimo jiné si uživatelé mohou jeho podobu do značné míry přizpůsobit vlastní chuti – na výběr jsou stylové rámečky nebo třeba spousta typů digitálních i analogových hodinových ciferníků, které mohou mimo jiné odpovídat ciferníkům, jež má uživatel nastavené na hodinkách Galaxy Watch6.

Samsung Galaxy Z Flip5 naživoVideo: Novinky

Díky widgetům, což jsou v podstatě malé aplikace, máte k dispozici širokou škálu užitečných funkcí. Tyto miniaplikace vám umožňují rychle zjistit předpověď počasí, ovládat audiopřehrávač nebo si prohlédnout poslední kurzy akcií. Všechny tyto widgety si můžete zobrazit a jednoduše mezi nimi přepínat jen lehkým dotykem na displeji v režimu Multi Widget View.

Díky většímu displeji můžete také přečíst veškerá upozornění či rychle nastavit WiFi nebo Bluetooth. Navíc můžete procházet seznam hovorů a odpovídat na zmeškané hovory nebo použít předem nastavené odpovědi na textové zprávy.

Máte také možnost využít kompletní QWERTY klávesnici nebo se podívat na historii konverzací.

Předobjednávky odstartovaly

Předobjednávky nových smartphonů odstartovaly prakticky hned po oficiální premiéře, a to i v České republice. Skladem by nicméně tuzemští obchodníci měli mít obě novinky až 11. srpna. U minulé generace byl nicméně o skládačky takový zájem, že se drtivá většina skladových zásob rozebrala už v rámci předobjednávek.

V rámci předobjednávek nabízí Samsung zároveň i atraktivnější cenovky, kdy je možné získat model s vyšší kapacitou za cenu provedení s menším úložištěm. Ušetřit je tak možné klidně i několik tisíc korun oproti cenám, které budou platit po zahájení prodeje.

Ceny modelu Galaxy Z Flip startují na 28 490 Kč za 256GB verzi, k mání je ale také 512GB model za 30 990 Kč. V rámci předobjednávek jej nicméně případní zájemci získají právě za 28 490 Kč.

Fold5 je výkladní skříní Samsungu, a tak jsou cenovky logicky vyšší. Činí 44 990 Kč (256 GB), 47 990 Kč (512 GB) a 53 990 Kč (1 TB). Poslední dva zmiňované modely je ale v rámci předobjednávek možné získat za 44 990 Kč (512 GB) a 47 990 Kč (1 TB), tedy za cenu levnějšího provedení.

Ještě horší výsledky než zkraje roku. Samsungu klesl zisk o 96 procent

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: Samsung Galaxy Z Fold5, Samsung Galaxy Z Flip5

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám