Hlavní obsah

Skládačky s ohebným displejem jsou v kurzu. Trh ještě poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Needham

Odbyt telefonů s ohebným displejem se v letošním roce ve světě zvýší o dvě třetiny na 13,5 milionu, předpověděla v pondělí výzkumná společnost International Data Corporation (IDC). V roce 2026 by se odbyt podle IDC měl vyšplhat na 41,5 milionu, průměrný roční růst v letech 2022 až 2026 by pak měl dosáhnout téměř 39 procent.

Nový Samsung Galaxy Z Fold4Video: samsung.com

 
Článek

V čele růstu trhu s ohebnými telefony podle IDC stojí jihokorejská společnost Samsung se svými přístroji z řad Flip a Fold. „Předpokládáme, že nově aktualizované modely překonají své předchůdce a zajistí této kategorii větší zájem ze strany spotřebitelů,“ uvedla IDC. „Komerční segment trhu zůstává zralý k využívání ohebných telefonů jako zařízení typu dva v jednom, která mohou zastoupit telefon i tablet,“ dodala.

Dva různé světy ohebných smartphonů

Rozdělení světa ohebných smartphonů od Samsungu je vcelku jasné od samého začátku. Modely z produktové řady Fold tak představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry. Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a získáte v podstatě polohovatelný tablet. Jinak tomu není ani u nejnovějšího provedení Galaxy Z Fold4.

Flip4 skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Flip4 se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Chytrý telefon Samsung Galaxy Z Flip4Video: Novinky

U nových přístrojů s číslovkou čtyři v názvu posouvá výrobce laťku zase o kus dopředu. Jsou nepatrně kompaktnější, a přitom nabízejí výrazně vyšší výkon. Oba telefony tak pohání 4nm procesor Snapdragon 8+ Gen1.

Výrobce se chlubí také tím, že Fold4 je podobně jako jeho bratříček Flip4 tím nejodolnějším skládacím telefonem na trhu – rámečky a kryt pantu jsou vyrobené z hliníku třídy Armor Aluminum, přední displej i zadní stranu kryje téměř nezničitelné sklo Corning Gorilla Glass Victus+. Také hlavní displej je odolnější než dřív díky vylepšené vrstvené struktuře, která účinně tlumí nárazy. Oba přístroje splňují voděodolný standard IPX8 , uživatelé se tedy nemusejí bát ani hustšího deště.

Navzdory prakticky totožnému výkonu jsou ceny obou novinek značně rozdílné. Ceny modelu Flip4 totiž startují na 27 490 Kč, za Fold4 případní zájemci zaplatí 44 990 Kč. Obě cenovky přitom platí v případě základních modelů, za větší úložiště si pochopitelně výrobce naúčtuje více.

Samsung to se skládačkami zkouší počtvrté. Kompaktní model je o 17 500 Kč levnější

Mobil

Stále jen okrajová část trhu

Vedle Samsungu nabízí smartphony s ohebným displejem například společnosti Huawei, Xiaomi, Motorola či Vivo.

IDC nicméně předpokládá, že telefony s ohebným displejem prozatím zůstanou pouze okrajovou částí trhu. Jejich podíl na globálních dodávkách chytrých telefonů by měl podle IDC v letošním roce činit jen zhruba jedno procento a v roce 2026 necelá tři procenta.

„Největší otázkou zůstává, zda se ohebné telefony v brzké době stanou mainstreamovou záležitostí. Odpověď je bohužel záporná,“ uvedla Nabila Popalová z IDC. Vyjádřila však přesvědčení, že ohebné telefony představují budoucnost pro luxusní segment trhu s telefony s operačním systémem Android. Prodejci by se podle ní měli u telefonů s ohebným displejem zaměřit na dlouhodobý růst a pracovat na postupném zvyšování důvěry spotřebitelů v tyto přístroje.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Samsung Galaxy Z Flip4, Samsung Galaxy Z Fold4.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám