Hlavní obsah

Není sklo jako sklo. Jak chránit displeje chytrých telefonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka ochranných skel pro chytré telefony je velmi rozmanitá. V obchodech můžete narazit na modely stojící méně než sto korun, ale zároveň i na skla, za která si výrobci naúčtují klidně desetkrát tolik. Poradíme, na co dát při výběru pozor.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že skleněný displej je jednou z nejkřehčích součástek celého telefonu. A to i navzdory tomu, že se výrobci snaží neustále krycí skla obrazovek vylepšovat, aby vydržela co nejvíce.

Stačí ale jeden nešikovný pád a můžete zamířit rovnou do servisu. Počítat navíc musíte s tím, že u prémiových smartphonů může taková nehoda pořádně provětrat vaši peněženku, nový displej vyjde v některých případech i na více než deset tisíc korun.

Právě proto je vhodné obrazovky ještě chránit. Vyřešit se to dá samozřejmě i fólií, kterou někteří výrobci už přímo lepí na nové telefony. Fólie nicméně slouží především pro ochranu proti poškrábání, během pádů je ochrana minimální. Výrobci je přesto používají, protože jsou citelně levnější.

Většina Čechů už řešila rozbitý displej u mobilu

Mobil

Vyšší stupeň ochrany

Pro ochranu displeje se tak daleko více hodí odolná skla. Ta se dají vyměnit vcelku stejně pohodlně jako fólie, ale nabízí vyšší stupeň ochrany. A pro většinu uživatelů jsou i příjemnější na dotek.

Podle nákupního rádce Zboží.cz ceny odolných skel startují už na 21 Kč, vyšplhat se ale mohou až na 1419 Kč. Fólie se proti tomu nabízejí v cenovém rozpětí 30 až 899 Kč.

Odolná skla se pochopitelně vybírají především podle modelu telefonu. Vždy je tedy nutné zvolit takové sklo, které je určeno přímo pro náš přístroj. I mezi jednotlivými skly jsou ale obrovské rozdíly.

Od těch nejlevnějších, které se nabízejí za méně než stovku, samozřejmě nemůžete očekávat takový stupeň ochrany jako u prémiových modelů. Ty chrání displej daleko lépe, jak ukázala v minulosti celá řada testů.

Foto: archív výrobce

Odolné sklo PanzerGlass pro smartphony Samsung Galaxy S23

O odolnosti rozhoduje především tvrdost skla. Značí se podobně jako tvrdost tužek, respektive grafitu. Nejtvrdší a nejodolnější je tedy 9H. Především asijští výrobci se ale nezdráhají uvádět takovouto tvrdost i u modelů, které si toho ani zdaleka nenechají líbit tolik jako dražší konkurenti.

Vhodné je tak sledovat i různé certifikace, které odolná skla nabízejí. Dánský výrobce PanzerGlass například letos odhalil tvrzená skla pro smartphony Samsung Galaxy S23, která řadí do kategorie Diamond Strenght. To znamená, že jsou třikrát tvrzená a ochrání telefon při pádech až z 2,5 metru nebo snesou zátěž 20 kg na svých okrajích.

Zároveň skla plně podporují ultrazvukovou čtečku otisků prstů v displeji a jsou taktéž potažena speciální antibakteriální úpravou. Právě čtečka v displeji je přitom něco, na co výrobci levnějších skel vůbec nemyslí. Může se tedy klidně stát, že po nalepení takového skla vám čtečka prostě fungovat nebude. Jediným řešením je sklo sundat, vyhodit a nahradit jiným, kompatibilním.

Foto: archív výrobce

Odolnému sklu PanzerGlass nevadí ani čtečka otisků v displeji

Tato odolná skla nabízí pro smartphony Samsung Galaxy S23 společnost PanzerGlass za 899 Kč, modely s větší obrazovkou jsou nepatrně dražší.

Pro nejnovější iPhony 14 od Applu uvedla společnost Fixed zase ochranná skla Armor. U nich slibuje až o 30 % vyšší pružnost než u běžných ochranných skel. Tato prémiová řada má navíc speciální vrstvu proti šmouhám a otiskům prstů a v balení i praktický aplikátor pro snadné nalepení skla. Případné zájemce vyjde na 529 Kč.

Foto: archív výrobce

Fixed má u řady Armor v balení aplikátor, který usnadní nalepení skla.

Tvar hrany a tloušťka skla

Dalšími parametry, které je vhodné při výběru odolného skla sledovat, jsou tloušťka a tvar hrany. V prvním případě je zpravidla možné vybírat mezi tloušťkami 0,2, 0,3 nebo 0,4 mm. Nejtenčí skla samozřejmě nenabídnou takovou ochranu jako ta tlustší, nicméně nejtlustší varianta už zase nepůsobí decentně a na první pohled vidíte, že je na displeji něco nalepeno. Ideální volbou tak bývá zlatá střední cesta.

Podceňovat se nevyplácí ani tvar hrany skla. Modely s označením 2D mají rovnou hranu, 2,5D zakulacenou až do ztracena a 3D skla jsou určena pro displeje se zakřivenou obrazovkou. Ochrání tedy displej i na bocích, což je u některých prémiových telefonů nezbytné.

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že 2D skla jsou nejlevnější, 2,5D však vypadají daleko elegantněji, ale zpravidla si za ně výrobci naúčtují více.

Pokud plánujete u chytrého telefonu využívat také ochranné pouzdro, hraje velikost skla také velkou roli. U některých modelů se totiž výrobci snaží, aby sklo bylo nalepeno skutečně od kraje do kraje a působilo co nejméně rušivě. Kvůli tomu se ale pak může stát, že pouzdro bude takové sklo odchlipovat. Klidně i po pár dnech použití pak může být na vyhození.

Odolná skla čtečkám otisků prstů v displeji už nepřekáží

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám