Hlavní obsah

Napětí graduje. Po Googlu dávají od Huawei ruce pryč i další giganti

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přední technologické giganty, které pocházejí z USA, dávají od společnosti Huawei ruce pryč. V přímé reakci na uvalení embarga na tohoto čínského výrobce chytrých telefonů a síťových prvků to uvedlo svorně hned několik podniků. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Už minulý týden zařadilo americké ministerstvo obchodu na příkaz prezidenta Donalda Trumpa společnost Huawei na černou listinu. Čínský podnik kvůli tomu nenakoupí americké součástky.

V pondělí se hned několik technologických gigantů vyjádřilo k celému sporu, prakticky všechny se přitom staví na stranu USA. To jinými slovy znamená, že nebudou s Huawei již spolupracovat.

Všechny zmiňované společnosti přitom mají svá hlavní sídla v USA, byť jde již o nadnárodní korporace.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Huawei to neohrozí

Společnost Huawei by to ale nemělo nijak dramaticky ohrozit. Podnik má totiž vybudovanou výrobní síť tak, že je schopen si bez nadsázky vyrobit vše od prvního do posledního šroubku sám. Snad jediným problémem by mohly být výrobní kapacity.

V současnosti totiž – navzdory sporům s USA – poptávka po telefonech čínského podniku neustále roste. A tak by výrobní kapacity vlastních závodů nemusely stačit.

Velkou ránou může být pro Huawei také oznámení americké společnosti Google, která přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U již prodávaných telefonů se nemusí zákazníci ničeho obávat, nicméně u chystaných produktů by nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Zástupci společnosti Huawei se k aktuálnímu postoji amerických podniků zatím nevyjádřili. Už dříve se její vedení nechalo slyšet, že je připraveno na všechny eventuality – ve hře je dokonce scénář, že by přístroje tohoto podniku byly postaveny na vlastním operačním systému, nikoliv na Androidu od Googlu.

„Už jsme se na to připravili. Huawei pracuje tvrdě na vývoji vlastní galerie aplikací a dalších softwarových nástrojích podobně, jako pracuje na čipsetech,“ prohlásil šéf podniku Žen Čeng-fej.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám