Hlavní obsah

O2 nabídne fixní 5G internet na doma. Rychlost ale bude omezená

5G internet nebude výsadou pouze chytrých telefonů a počítačových tabletů, využívat jej budou moci lidé také jako fixní připojení doma. Jako první nabízí možnost připojení domácnosti prostřednictvím sítí páté generace O2. Vyjde na 399 Kč měsíčně, případní zájemci ale musí počítat s omezenou rychlostí.

Foto: archív výrobce

O2 5G Box lidé jen zapojí do zásuvky a mohou rovnou využívat rychlé připojení.

Článek

Bez vrtání, bez technika, bez instalace. Na tyto benefity láká u nové nabídky O2. Lákadlem tohoto připojení totiž je, že funguje prakticky všude i bez nutnosti odborné instalace. V praxi by to mělo fungovat tak, že si lidé pořídí nový O2 5G Box, který doma pouze zapojí do zásuvky a budou moci využívat internetové připojení.

Samotný operátor nicméně zmiňuje, že je 5G internet na doma určen především pro domácnosti, kde jinak není stabilní a rychlý internet k mání. Jde tedy o náhradu LTE připojení, u něhož mohli lidé využívat přenosové rychlosti až 20 Mbit/s.

Skutečné rychlosti internetu stále neuvádí drtivá většina poskytovatelů

Internet a PC

V případě nové nabídky to bude až 50 Mbit/s pro stahování a 5 Mbit/s pro nahrávání, byť operátor slibuje neoficiálně rychlost nahrávání až 10 Mbit/s. I tak je rychlost v 5G síti „přiškrcena“, neboť jinak mobily díky tomuto standardu běžně v Česku nabízejí i desetkrát rychlejší připojení.

Podle serveru DSL.cz je nicméně průměrná rychlost u drobných poskytovatelů bezdrátového připojení pouze 27 Mbit/s. Právě v takových lokalitách bude dávat nová nabídka smysl.

Pokrytí se bude rozšiřovat

V současnosti bude 5G internet na doma od O2 dostupný pro 500 tisíc domácností. Ještě před koncem roku by se ale díky pokračující výstavbě 5G sítí měla nabídka rozrůst až na 900 tisíc domácností, ve kterých momentálně není dostupný rychlejší internet.

„Lidé pracují a učí se z domova, sledují videa na streamovacích službách a hrají online hry. Už jim zdaleka nestačí internetové připojení jako před pár lety. V mnoha oblastech přitom bohužel není kvalitní přístup k internetu dostupný. Třeba malí lokální poskytovatelé bezdrátového internetu často využívají zastaralé technologie, jejich připojení nezvládá nápor ve špičkách a dochází k jeho zhoršení při nepříznivém počasí,“ prohlásil Martin Čejka, ředitel fixních služeb v O2.

Nový modem O2 5G Box, který je pro využití nabídky nezbytný, začne operátor nabízet ještě v průběhu ledna. Vyjde na 5940 Kč jednorázově, případně na 99 Kč měsíčně po dobu 60 měsíců. Samotné připojení pak vyjde na 399 Kč měsíčně.

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám