Hlavní obsah

3G sítě ještě nepatří minulosti. Několik vysílačů funguje i nadále

V minulém týdnu v Česku oficiálně skončila jedna kapitola mobilní historie, kdy operátoři v poslední listopadový den vypnuli většinu 3G vysílačů v Česku. V některých lokalitách však kvůli zachování konektivity fungují i nadále, jak upozornila Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Starší standard 3G operátoři vypnuli kvůli tomu, aby mohli zvýšit pokrytí páté generace mobilních sítí napříč republikou.

Jako první se rozhodl ukončit 3G síť Vodafone, jeho zákazníci tak od letošního dubna mohou využívat již pouze 2G, 4G a 5G síť. Žádná velká škoda to nebyla, neboť pomalejší mobilní internet využíval jen zlomek lidí.

„Jen během posledních dvou let se snížila vytíženost 3G sítě u Vodafonu na desetinu. V tuto chvíli to znamená, že 3G využívá méně než 1 % zákazníků, z nichž se vypnutí citelně dotkne pouze datových uživatelů – pouhých 0,4 % zákazníků. Kdo totiž chce telefonovat nebo psát SMS, ani starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává,“ informoval krátce před vypnutím 3G sítí mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Značení mobilních sítí je zmatečné, pátá generace slibuje revoluci

Mobil

Postupné vypínání

Společnosti O2 a T-Mobile si naplánovaly vypínání 3G vysílačů postupně. Například už s koncem května O2 vypnulo 3G signál v Praze, další kraje se odmlčely v uplynulých měsících.

Několik vysílačů ale zůstalo ještě dostupných. „Zachovali jsme ale některé lokality, kde bude 3G ještě krátkodobě dostupné, a to kvůli specifickým zákaznickým řešením, která fungují právě přes 3G sítě,“ prohlásila Mikšovská.

Mobilní sítě třetí generace patří napříč republikou také u T-Mobilu. Co to znamená pro zákazníky, popsala mluvčí T-Mobilu Zuzana Svobodová: „Pro necelé jedno procento zákazníků, kteří dosud využívali síť 3G, bude k hlasovým hovorům i SMS zprávám sloužit síť GSM. Tato síť zůstane nadále v plném provozu a její pokrytí je výrazně širší než u 3G sítě.“

„Mobilní síť 3. generace (3G), využívající technologii UMTS, spustil český T-Mobile v roce 2009. Jednalo se o první mobilní síť schopnou vysokorychlostních datových přenosů, která zahájila dodnes trvající éru mobilních internetových služeb. Rychlost přenosů v síti 3G dosahovala 14,4 Mb/s pro stahování a 5,7 Mb/s pro nahrávání dat. V současné době je UMTS již zastaralou technologií, kterou nejprve nahradila technologie LTE v sítích 4G a nyní i mobilní sítě 5G,“ připomněla Svobodová.

Reklama

Související témata:

Související články

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Konec 3G se blíží. Jak to ovlivní MMS zprávy?

Využívat 3G připojení nemohou už od letošního dubna využívat zákazníci Vodafonu. V uplynulých týdnech a měsících začala mobilní sítě třetí generace rušit také...

Výběr článků

Načítám