Hlavní obsah

Kvůli potyčkám v největší továrně na iPhony na světě klesne výroba nejméně o 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Produkce ve Foxconnu, největší továrně na iPhony na světě sídlící v čínském městě Čeng-čou, drhne. Za listopad klesne minimálně o 30 procent, informovala v pátek agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvnitř továrny. Důvodem jsou přísné covidové restrikce, a s tím spojené rozsáhlé protesty pracovníků, kteří se dostali do střetu s bezpečnostními složkami, jež narušily provoz.

Na protestující zaměstnance Foxconnu nastoupila policie.Video: AP

 
Článek

Reuters už koncem října informovala, že vedení Foxconnu počítá se scénářem, že v listopadu se může výroba iPhonů snížit až o 30 procent kvůli zpřísněným covidovým omezením. Už tehdy navíc v rozsáhlém komplexu probublávaly první protesty.

Situace pak tento týden eskalovala a uvnitř závodu vypukly naplno nepokoje tamních zaměstnanců. Těm se nelíbí, že zpřísnění koronavirových opatření na ně má mít negativní sociální a finanční dopady.

Společnost jim totiž měla oznámit, že jim vyplatí prémie později, než původně avizovala. Někteří pracovníci pak prý jsou nuceni sdílet ubytovny s kolegy, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus. V takovém případě musí zůstat v karanténě a nemohou komplex opustit.

Ve středu se tak stovky zaměstnanců dostaly do střetu s úředníky v bezpečnostních oblecích. Vzduchem létalo například bezpečnostní zábradlí, ukázaly nahrávky na sociálních sítích. Foxconn se po protestech zaměstnancům omluvil ohledně nevyplacení bonusů s tím, že šlo o technickou chybu v platebním systému.

Foxconn je největším výrobcem iPhonů od Applu. Produkuje až 70 procent světových dodávek. Výroba iPhonů tvoří 45 procent celkových tržeb této tchajwanské firmy.

V závodě v Čeng-čou pracuje přes 200 tisíc lidí. Areál má rozlohu přes 1,4 milionu metru čtverečních, vedle ubytoven a restaurací nabízí například i sportovní vyžití v podobě basketbalových či fotbalových hřišť.

Apple nebude navyšovat výrobu iPhonů 14, poptávka slábne

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám