Hlavní obsah

Apple má problém. EU zavede jednotnou nabíječku pro elektroniku

Dost bylo odkladů a průtahů. Po letech jednání se Evropská unie dohodla, že v členských státech zavede jednotnou nabíječku pro elektroniku. Všechna nová zařízení by tak měla využívat rozhraní USB-C. Problém to představuje především pro americkou společnost Apple, která jako jedna z mála využívá jiné konektory.

Foto: Profimedia.cz

USB-C nabíječka

Článek

Cílem tohoto opatření je snížit množství elektronického odpadu a usnadnit používání mobilních telefonů a dalších přístrojů. Dohodu musí sice ještě formálně potvrdit plénum Evropského parlamentu a členské státy, dle očekávání by ale mělo jít spíše o formalitu. Platit by pak měla od podzimu 2024.

Nová pravidla se přitom nemají týkat pouze chytrých telefonů a tabletů, ale také dalších přenosných zařízení – například elektronických čteček, fotoaparátů, reproduktorů či bezdrátových sluchátek. Tato zařízení totiž nejsou vždy vybavena USB-C konektory, daleko častější je u nich starší a pomalejší standard microUSB. Ten je totiž pro výrobce lacinější.

„Evropské spotřebitele již dlouho obtěžuje, jak se jim doma s každým novým přístrojem vrší další nabíječky. Nyní budou moci používat jedinou nabíječku pro veškerou přenosnou elektroniku,“ prohlásil podle ČTK v úterý maltský europoslanec Alex Saliba, který za Evropský parlament vedl vyjednávání o konečné podobě směrnice.

Foto: archív výrobce

Rozhraní microUSB

Apple byl zatím proti

Za patrně největšího odpůrce jednotné nabíječky je považována společnost Apple. Ta totiž u svých iPhonů neustále používá rozhraní lightning, platí to i pro nejnovější iPhony 13, které se začaly prodávat loni před Vánocemi.

Přitom hned několik modelů tabletů iPad Apple nabízí s konektory USB-C. Výhody tohoto řešení jsou totiž nepopiratelné, například rychlejší datové přenosy i nabíjení, ale také podpora daleko většího množství příslušenství. Nabíječky s USB-C využíval Apple také u svých macbooků, u nejnovější generace ale zvolil opět svůj standard.

Foto: Profimedia.cz

Rozhraní lightning od Applu

Dotazy, proč Apple už dávno nepřešel i u iPhonů na USB-C nabíječky, zástupci společnosti pravidelně ignorují. Neřeší ani to, že je to velmi nekomfortní pro uživatele, protože pro iPhony, iPady a macbooky musí mít jiné nabíječky.

Evropská komise řeší jednotnou nabíječku již několik let, po jednáních s výrobci se jí podařilo zmenšit trh z několika desítek koncovek pouze na tři. Jde právě o zmiňovaná rozhraní lightning, microUSB a USB-C.

Jednotná nabíječka mobilů? Apple je proti

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám