Hlavní obsah

Vyšší výkon a řada dalších vychytávek. Apple odhalil dva nové MacBooky

V pondělí večer pořádala společnost Apple tradiční vývojářskou konferenci WWDC. I když to nebývá zvykem, ukázaly se na ní hned dva nové přenosné počítače – MacBook Pro s 13palcovým displejem a MacBook Air. Obě novinky spojuje nový čipset Apple M2.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Air (2022)

Článek

Konference WWDC je zpravidla zasvěcena operačním systémům. Jinak tomu nebylo ani v letošním roce, kdy byly zveřejněny softwarové novinky a vylepšení, které Apple chystá pro chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad, chytré hodinky Apple Watch a v neposlední řadě také pro počítače s platformou macOS.

Právě počítače s logem nakousnutého jablka budily na úterní tiskovce největší pozornost. Ne však kvůli softwarovým vychytávkám, ale především kvůli dvěma hardwarovým novinkám.

Vysoká cenovka není překážkou. Většina konfigurací MacBooku Pro je vyprodaná

Hardware

Výkon především

Jako první se během slavnostního večera ukázal MacBook Air, který se už na první pohled značně liší od svého předchůdce. Ikonický design se ztenčující se čelní stranou, který poprvé ukázal ještě bývalý šéf a spoluzakladatel Applu Steve Jobs, byl nahrazen rovnou konstrukcí se zaoblenými rohy, jakou se chlubí i ostatní MacBooky.

Další velká změna se udála v útrobách tohoto stroje, neboť původní čip Apple M1 byl nahrazen výkonnějším procesorem Apple M2. Ten mimochodem nalezneme také v druhé novince – MacBooku Pro.

Apple slibuje, že vylepšený čipset nabídne až o 18 % rychlejší CPU jednotku, až o 25 % vyšší grafický výkon a až o 40 % rychlejší strojové učení. Napojen navíc může být až na 24 GB operační paměti, předchůdce si musel vystačit s 16 GB.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Air (2022)

Foto: archív výrobce

Čip Apple M2

Na baterii až 18 hodin

Mezi další vylepšení obou představených laptopů s logem nakousnutého jablka patří magnetický konektor MagSafe 3, který nahrazuje standard USB-C, Full HD kamera FaceTime či až 18hodinová výdrž baterie.

Oba dva nové stroje by se měly začít prodávat v příštím měsíci. Cena MacBooku Air bude startovat na 36 990 Kč, 13palcový MacBook Pro bude k mání od 38 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Pro (2022)

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Pro (2022)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám