Hlavní obsah

Konec přirážkám za dovoz. Google se svým hardwarem oficiálně zamířil do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Google vyrábí vlastní hardware již dlouhé roky, v tuzemsku se ale oficiálně nenabízel. Jednotliví prodejci jej dováželi do Česka na vlastní pěst, za což si ale často naúčtovali nemalé přirážky. To se ale nyní mění, neboť Google Store je oficiálně dostupný i v Česku.

Představení chytrého telefonu Google Pixel 8aVideo: archív výrobce

 
Článek

Google tento týden odhalil nový smartphone Pixel 8a, o kterém Novinky.cz informovaly přímo v den premiéry. Jde o zajímavý model střední třídy, který představuje levnou vstupenku do mobilního světa umělé inteligence (AI).

S premiérou tohoto smartphonu se ale americká společnost navíc rozhodla, že nabídku svého oficiálního obchodu rozšíří také do dalších zemí, mezi nimi je právě i Česká republika. Vedle toho Google navázal partnerství i s dalšími tuzemskými subjekty, které také oficiálně zařízení nabízejí – vedle operátora O2 je řeč například o obchodech Alza a Datart.

Foto: repro store.google.com

Google Store zatím nabízí Pixely řady 8 a mobilní příslušenství.

Levná vstupenka do AI světa. Google odhalil Pixel 8a

Mobil

Podobný obchodní model v Česku již několik let úspěšně praktikuje konkurenční Apple. Ten své novinky nabízí prostřednictvím vlastního internetového obchodu a dále pak prostřednictvím partnerských prodejen.

Vedle toho se samozřejmě stále ještě najdou obchodníci, kteří produkty Applu dovážejí do tuzemska na vlastní pěst – nejde tedy primárně o přístroje určené pro český trh. Uživatelé u nich mohou narazit na problémy s reklamací, případně na omezenou podporu ze strany výrobce.

Foto: repro apple.cz

Apple nabízí stejný koncept jako nyní Google již několik let. V Česku provozuje svůj vlastní internetový obchod a zařízení prodává také s pomocí oficiálních partnerů i v tuzemských kamenných prodejnách.

To naopak u oficiální distribuce nehrozí, což pochopitelně neplatí pouze v případě Applu, ale také přístrojů od Googlu a dalších výrobců. V konečném důsledku tak z oficiální distribuce těží samotní zákazníci.

Například u osmičkové řady telefonů nabízí Google nadstandardní garanci sedmi let softwarových a bezpečnostních aktualizací. V rámci oficiální distribuce nabízí Google k novým telefonům navíc kredit až 7000 Kč na nákup v obchodě Google Store, případně rovnou slevu u daného prodejce. Platí to ale jen pro objednávky uskutečněné před 3. červencem.

Tři telefony a příslušenství

Oficiálně jsou nyní v Česku dostupné tři telefony. Cena Pixelu 8a startuje na 14 490 Kč, Pixel 8 pořídíte již od 20 990 Kč a Pixel 8 Pro od 28 490 Kč. Zatímco dvě dříve představené osmičky jsou již v obchodech skladem, nový Pixel 8a se začne oficiálně prodávat až 14. května – aktuálně běží předobjednávky.

K novému Pixelu 8a navíc Google přibalí tři měsíce služby YouTube Premium, služby Google One a šest měsíců služby Fitbit Premium. S Pixelem 8 nebo 8 Pro získají kromě benefitů uvedených výše ještě navíc další tři měsíce služby Google One.

V oficiální distribuci se kromě smartphonů osmičkové řady objevuje také mobilní příslušenství či sluchátka Pixel Buds A-series. Ta vyjdou případné zájemce na 2690 Kč.

Foto: archív výrobce

Google Pixel 8a

Google chce zpoplatnit umělou inteligenci

Software

Související články

Výběr článků

Načítám