Hlavní obsah

IPhony změní porodnici. Dvorní dodavatel Applu míří do Indie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bengalúru

Navrženo v Kalifornii, smontováno v Číně. Tento hrdý nápis nová generace iPhonů patrně už neponese. Vedení tchajwanské společnosti Foxconn, která je dvorním dodavatelem Applu, se už rozhodlo, že od dubna bude vyrábět iPhony v jihoindickém státě Karnátaka.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 14 a 14 PlusVideo: archív výrobce

 
Článek

Na výrobu mimo Čínu tlačí přímo společnost Apple, důvodů má k tomu hned několik. V první řadě se americký technologický gigant snaží podle serveru BBC připravit na možná omezení, která by mohla plynout z rostoucího obchodního napětí mezi Washingtonem a Pekingem.

Dále se pak podnik snaží předejít problémům, kterým musel čelit na začátku koronavirové pandemie. Tehdy platila v Číně přísná omezení, výroba v podstatě stála.

Díky rozdělení dodavatelského řetězce mezi čínské a indické továrny by se tak mělo výrazně snížit riziko odstávek výroby.

Apple chce přesunout výrobu iPadů do Indie

Mobil

Apple už v Indii vyrábí

V současnosti je většina telefonů iPhone vyráběna v Číně, byť od roku 2017 Foxconn produkuje starší verze telefonů s logem nakousnutého jablka také v Indii. Konkrétně ve státě Tamilnádu, který sousedí se státem Karnátaka, ve kterém by měla vyrůst nová továrna Foxconnu.

Dvorní dodavatel Applu již minulý měsíc koupil pozemek o velikosti 1,2 milionu metrů čtverečních poblíž hlavního města Béngalúru. Továrna by měla Foxconn vyjít na 700 milionů dolarů (15,4 miliardy Kč).

Vzniknout by v zemi mělo 50 000 nových pracovních míst, se startem výroby se počítá na duben 2024.

Výroba v Číně nebude zcela zastavena, pouze bude utlumena. Foxconn plánuje z nového závodu v Karnátace produkovat 20 milionů iPhonů ročně. Týkat by se to mělo i nových iPhonů 15, jejichž příchod se očekává v letošním roce.

Na iPhony 15 visí v EU zákaz prodeje

V posledních měsících se množí spekulace o tom, že nové iPhony 15 přijdou letos s USB-C konektorem. Apple se tak bude snažit vyhovět nařízení EU, podle kterého od roku 2024 musí všechny nové smartphony využívat výhradně toto rozhraní.

Podle serveru MacRumors si ale americký počítačový gigant vyložil toto nařízení po svém. S chystanými jablečnými telefony tak bude údajně fungovat jenom příslušenství certifikované v rámci programu Made for iPhone (MFi) společnosti Apple.

Doposud přitom bylo zvykem, že lidé mohli běžně využívat také příslušenství z druhovýroby, jež bylo citelně levnější. Aktuálně je možné neoriginální doplňky sehnat dvakrát až čtyřikrát levněji než v případě těch, které pocházejí z programu MFi.

Foto: Profimedia.cz

Různé standardy konektorů: Zleva lightning, USB-C a microUSB

Například čtyřčlenné rodiny, kde iPhony využívají všichni, si tak nad rámec pořizovací ceny samotných telefonů mohou připlatit klidně i několik desítek tisíc korun. Foxconn jako dvorní výrobce Applu již údajně začal ve velkém vyrábět oficiální příslušenství s MFi certifikací. Tu bude ověřovat přímo čip v telefonu.

A právě kvůli takovým zvěstem se rozhodl eurokomisař Thierry Breton varovat vedení společnosti Apple, že pokud bude jakýmkoliv způsobem omezovat konkurenci a bránit v zavedení jednotného nabíjecího systému, bude důsledkem zákaz prodeje iPhonů 15 v Evropě, jak informoval server GizChina.

Apple za uplynulé čtvrtletí vydělal v Evropě zhruba 13 miliard dolarů (282 miliard korun) jen na iPhonech a souvisejících produktech. Certifikované příslušenství se přitom bude na této částce podílet jen velmi malým procentem. Je tedy velmi pravděpodobné, že Apple ještě své plány přehodnotí a že nové jablečné smartphony žádné podobné omezení mít nebudou.

EU varovala Apple kvůli iPhonům 15. Hrozí zákazem prodeje

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám