Hlavní obsah

Protesty proti covidovým opatřením v továrně na iPhony v Číně. Vzduchem létalo zábradlí

Protesty pracovníků společnosti Foxconn, největšího dodavatele iPhonů společnosti Apple, se ve středu v Číně zvrhly. Zaměstnanci se dostali do střetu s úředníky v bezpečnostních oblecích. Vzduchem létalo například bezpečnostní zábradlí.

Video: AP

 
Článek

Do ulic města Čeng-čou v provincii Che-nan vyrazily stovky zaměstnanců Foxconnu, kteří poukazovali na sociální a finanční dopady protikoronavirových opatření. Někteří lidé ničili bezpečnostní kamery. Deník The Daily Mail připomněl, že jde o vzácné záběry veřejného rozhořčení v Číně.

Protesty vyvolalo rozhodnutí čínských úřadů, které zavedly další opatření, aby omezily rychlý nárůst případů onemocnění covidu-19. Opatření ale zhoršují vyhlídky druhé největší ekonomiky světa a tlumí naděje, že Čína v dohledné době výrazně zmírní svou politiku vůči koronaviru.

Na sociálních sítích se objevily záběry střetu mezi pracovníky a úředníky v ochranných oblecích. „Dejte nám naše platy,“ skandovali mimo jiné zaměstnanci Foxconnu. Společnost je totiž údajně informovala, že odloží výplatu jejich bonusů.

Na začátku listopadu z průmyslového areálu, kde obvykle pracují stovky tisíc pracovníků, řada lidí odjela. Stalo se tak poté, co místní úřady vyhlásily v oblasti přísná pandemická opatření. Zaměstnanci se pak obávali, že budou muset v areálu strávit dlouhou karanténu.

Někteří pracovníci si také stěžovali, že musí sdílet ubytovnu s kolegy, kteří měli pozitivní test na covid.

Jeden z pracovníků pod podmínkou anonymity ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že společnost dosáhla „první dohody“ se zaměstnanci o vyřešení sporu. Výroba v závodě ve čtvrtek pokračovala.

V Číně zavřeli kvůli covidu Disneyland i s návštěvníky. Ven mohou jen s negativním testem

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám