Hlavní obsah

Fotoaparát, displej a S Pen. Jak se měnily vlajkové lodi Samsungu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je prakticky už jisté, že ve středu večer ukáže společnost Samsung nástupce loňských vlajkových lodí Galaxy S22. Při této příležitosti se sluší připomenout, co vlastně prémiovou řadu smartphonů od jihokorejského elektronického giganta ztělesňuje.

Představení chytrých telefonů Galaxy S22, S22+ a S22 Ultra.Video: Novinky

 
Článek

Premiéra nových smartphonů je naplánována na středu na 19:00 středoevropského času. O tom, co přesně Samsung ukáže, můžeme nyní tak maximálně spekulovat. Loni byly nicméně k vidění hned tři smartphony z „eskové“ rodiny – konkrétně Galaxy S22, Galaxy S22+ a Galaxy S22 Ultra.

Letos bychom se tak dle očekávání měli dočkat telefonů, které posunou svůj název ke stejnému dvojčíslí, na jaké končí letošní rok. Právě z číselného označení je přitom zřejmé, že Samsung buduje svou divizi prémiových smartphonů již dlouhé roky.

Níže si připomeneme, co je pro modely z řady Galaxy S typické a jak se během uplynulých let vyvíjely.

Trojlístek je kompletní. Levnější vlajkové lodi od Samsungu doplnily prémiový model

Mobil

Rovné i zakřivené displeje

Na kvalitu displejů se společnost Samsung zaměřovala prakticky už od prvních počátků řady Galaxy S. To není nijak překvapivé, neboť tento aspekt u svých vlajkových lodí nepodceňují prakticky žádní konkurenti.

V roce 2015 nicméně Samsung dostal jako první do mobilů zakřivené displeje po stranách. Z toho se stal okamžitě hit, který někteří výrobci napodobují dodnes. U Samsungu měly tehdy zakřivené displeje i funkční stránku, zatímco konkurenti to dělali primárně kvůli designu.

V roce 2017 jsme se pak dočkali Infinity displeje, který dramaticky proměnil celou řadu Galaxy S. Prakticky celou čelní stranu vyplnila totiž dotyková obrazovka, kvůli čemuž se čtečka otisků prstů musela přesunout dozadu. Až později se vrátila zase dopředu, výrobce ji integroval přímo pod displej.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Samsung Galaxy S6 edge

Prémiové fotoaparáty

Telefony řady Galaxy S se vždy chlubily prémiovými fotoaparáty, což platí i o loňských modelech z řady Galaxy S22. Ty se zpravidla probojovávají v testech mezi nejlepší na trhu. Zlomový byl nicméně již rok 2020, kdy si premiéru odbyl model Galaxy S20 Ultra, který nabídl jako první 108Mpx fotoaparát a také 10násobný hybridní zoom – díky němu bylo možné dosáhnout až stonásobného přiblížení.

Od této generace se fotoaparáty pochopitelně ještě zlepšovaly. Galaxy S21 Ultra přinesl rychlejší laserové ostření, Galaxy S22 Ultra zase dostal kvalitnější zoom. I tentokrát si hlavní foťák pomohl hned dvěma teleobjektivy.

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživo.Video: Novinky

Pero ukryté v těle

Výčet by mohl být samozřejmě ještě bohatší. Řadu Galaxy S charakterizuje kromě bezchybného displeje a prémiových fotoaparátů také špičkový výkon, bohatý ekosystém či samotné uživatelské rozhraní One UI, které překrývá čistý Android – je to zásluha i takto upravené platformy od Googlu, že se telefony od Samsungu těší takové popularitě. Samsung je totiž dlouhodobě jedničkou v prodeji smartphonů, druhé místo patří americkému Applu.

Pokud bychom ale měli vybrat už jen jednu vlastnost, kterou bychom u vlajkových lodí jihokorejského výrobce vyzdvihli, bude to dotykové pero S Pen. Samsung pořádal historicky každý rok dvě tiskovky zasvěcené chytrým telefonům. Modely řady S se představovaly vždy na jaře a byly to špičkové přístroje pro nejnáročnější uživatele. Telefony z řady Galaxy Note pak měly premiéru v srpnu a kromě extrémně výkonného hardwaru lákaly také na citelně větší obrazovky.

Foto: archív výrobce

Zleva: Galaxy S22 Ultra, Galaxy S22+ a Galaxy S22

V předloňském roce jsme se ale žádného zástupce řady Galaxy Note nedočkali, místo toho jihokorejský elektronický gigant v létě odhalil pouze dvě skládačky s ohebným displejem. Vzhledem k tomu, že předloňské modely řady S21 dostaly podporu dotykového pera S Pen, skalní fanoušci se obávali, že řada Note definitivně končí. Loni kvůli tomu dokonce lidé začali sepisovat petice, aby Samsung řadu Note zachoval.

Jméno Note už na nových přístrojích od Samsungu sice chybí, ale loni se konečně ukázalo, proč jsme se žádného zástupce řady Note nedočkali. Samsung místo toho ukázal provedení Galaxy S22 Ultra. „Galaxy S22 Ultra nabízí oblíbené funkce modelů Note a s nimi to nejlepší z řady S v jedinečné kombinaci, která přináší nevídané uživatelské zážitky. Pro svět mobilních technologií jde o pořádný skok vpřed – vytváříme nový standard, díky němuž si mnozí uvědomí, co skutečně špičkový telefon dokáže,“ prohlásil tehdy na slavnostní premiéře TM Roh, prezident a ředitel mobilní divize Samsungu.

Samsung to se skládačkami zkouší počtvrté. Kompaktní model je o 17 500 Kč levnější

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Galaxy S22 Ultra, Galaxy S22 Plus, Galaxy S22, S Pen

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám