Hlavní obsah

Co všechno vydrží odolné sklo na mobilu? Vyzkoušeli jsme to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka ochranných skel pro chytré telefony je velmi rozmanitá. Výrobci se nás přitom často snaží přesvědčit, že koupí kvalitnějšího skla – pochopitelně s vyšší cenovkou – ochráníme svá zařízení lépe. Co všechno moderní odolná skla vydrží, jsme se rozhodli vyzkoušet v dnešním testu.

Podívejte se, co všechno vydrží odolné sklo na mobiluVideo: Miloslav Fišer, Novinky

 
Článek

Displej chytrého telefonu můžeme chránit odolným sklem nebo fólií. Řada výrobců dokonce fólii lepí už rovnou na nové přístroje, aby jejich displeje vydržely co nejdéle nepoškozené. Jenže i ty nejlepší fólie na trhu slouží především pro ochranu proti poškrábání, během pádů je ochrana minimální. Výrobci je přesto používají, protože jsou citelně levnější.

Pro plnohodnotnou ochranu displeje se tak hodí spíše odolná skla, která si toho nechají líbit daleko více. Dají se vyměnit vcelku stejně pohodlně jako fólie, ale nabízí vyšší stupeň ochrany. A pro většinu uživatelů jsou i příjemnější na dotek.

Není to žádná věda. Jak správně nalepit ochranné sklo na mobil?

Testy

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny odolných skel i fólií startují už na pár desítkách korun. Zpravidla jde ale o modely určené pro výběhové smartphony, které už se ani neprodávají. Ceny odolných skel se nicméně mohou vyšplhat až na 2990 Kč, zatímco v případě fólií je to pouze 899 Kč.

Investice do odolného skla na totožný model smartphonu je v porovnání s fólií zpravidla o několik stokorun dražší. Pořád je to ale lepší než platit nový displej – u moderních chytrých telefonů se totiž cena nového dotykového panelu může vyšplhat klidně i na více než deset tisíc korun.

Jde se ničit…

Co všechno prémiová skla vydrží, jsme měli možnost vyzkoušet na akci společnosti PanzerGlass, která prezentovala svou nejnovější generaci odolných skel, jež se chlubí tvrdostí 9H a zaoblením 2.5D. Ta má být v porovnání s předchůdcem až 3× odolnější vůči poškrábání a o 50 % pružnější. Skla jsou dále třikrát tvrzená a ochrání telefon při pádech až z 2,5 metru nebo snesou zátěž až 25 kg na svých okrajích.

Specifikace uvedené výše platí pro sklo určené pro smartphony z rodiny Samsung Galaxy S24. Model pro vrcholné provedení Galaxy S24 Ultra vyjde na 899 Kč. Velkou výhodou také je, že s tímto sklem bezproblémově funguje čtečka otisků prstů v displeji i stylus S Pen, což především u levnějších skel bývá zpravidla problém.

Foto: archív výrobce

Galaxy S24 Ultra s ochranným sklem od PanzerGlassu

Prakticky totožné parametry nabízejí také odolná skla pro iPhony 15, která jsme měli možnost na akci také demolovat. Cena činí opět 899 Kč.

Sklo jsme se snažili nejprve poničit mincemi a klíči. Právě tyto propriety často nosíme po kapsách a mobil k nim přihodíme. Na dotykové ploše, ale ani po opakovaném přejíždění, nebylo nic vidět. Stopy zanechaly až hroty hřebíků a ostrý perořízek. Šlo však o drobné vlásenky, které byly vidět jen při určitém úhlu světla. V používání tedy nijak nebránily.

Choulostivé kraje

Následovala zkouška tlakové odolnosti. Výrobce slibuje, že jeho nejnovější generace skel vydrží tlak až 25 kg, než praskne. Během testů jsme však museli vynaložit tlak přesahující 25 kg, abychom sklo zničili, jak je vidět na videu v úvodu článku.

Následoval opakovaný pád kovové kuličky na samotné sklo z výšky 1,9 metru. Podobné testy se dělají vždy jen jednou s jedním sklem – po opakovaném pádu totiž výrobce nemůže garantovat dostatečnou pevnost skla. Přesto ani druhý pád se sklem vůbec nic neudělal.

Rozbít se nám ho podařilo až během třetího pádu. Bylo to patrně způsobeno tím, že kovová kulička dopadla na hranu skla, a nikoliv do středu. Právě kraje skla jsou totiž nejvíce náchylné k poškození. Pokud sklo při pádu praskne a ochrání displej telefonu, vůbec ničemu to nevadí. Prostě jej vyměníte za jiné, což je stále levnější, než pořízení nového displeje.

Zrovna tak přístroj s nepoškrábaným displejem bude mít při následném prodeji dozajista vyšší hodnotu než model, který nijak chráněn nebyl a utržil řadu šrámů.

Níže si můžete připomenout naše dřívější video, ve kterém se dozvíte, jak ochranné sklo správně nalepit.

Lepení odolného skla na displej telefonu krok za krokemVideo: Miloslav Fišer, Novinky

Tipy pro výběr ochranných skel

O odolnosti rozhoduje především tvrdost skla. Značí se podobně jako tvrdost tužek, respektive grafitu. Nejtvrdší a nejodolnější je tedy 9H. Především asijští výrobci se ale nezdráhají uvádět takovouto tvrdost i u modelů, které si toho ani zdaleka nenechají líbit tolik jako dražší konkurenti.

Dalšími parametry, které je vhodné při výběru odolného skla sledovat, jsou tloušťka a tvar hrany. V prvním případě je zpravidla možné vybírat mezi tloušťkami 0,2, 0,3 nebo 0,4 mm. Nejtenčí skla samozřejmě nenabídnou takovou ochranu jako ta tlustší, nicméně nejtlustší varianta už zase nepůsobí decentně a na první pohled vidíte, že je na displeji něco nalepeno. Ideální volbou tak bývá zlatá střední cesta.

Podceňovat se nevyplácí ani tvar hrany skla. Modely s označením 2D mají rovnou hranu, 2,5D zakulacenou až do ztracena a 3D skla jsou určena pro displeje se zakřivenou obrazovkou. Ochrání tedy displej i na bocích, což je u některých prémiových telefonů nezbytné.

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že 2D skla jsou nejlevnější, 2,5D však vypadají daleko elegantněji, ale zpravidla si za ně výrobci naúčtují více.

Pokud plánujete u chytrého telefonu využívat také ochranné pouzdro, hraje velikost skla také velkou roli. U některých modelů se totiž výrobci snaží, aby sklo bylo nalepeno skutečně od kraje do kraje a působilo co nejméně rušivě. Kvůli tomu se ale pak může stát, že pouzdro bude takové sklo odchlipovat. Klidně i po pár dnech použití pak může být na vyhození.

Anketa

Jak chráníte displej svého telefonu?
Používám odolné sklo.
49,8 %
Používám fólii.
18 %
Mám pouzdro, které kryje i displej.
8,8 %
Nepoužívám žádnou ochran displeje.
23,4 %
Celkem hlasovalo 761 čtenářů.

Není sklo jako sklo. Jak chránit displeje chytrých telefonů

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám