Hlavní obsah

Přihazování v rámci aukce 5G začne v první polovině listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přihazování v rámci aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G začne v první polovině listopadu. Soutěže se bude moci zúčastnit všech sedm zájemců, kteří podali přihlášku, sdělili zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), jména uchazečů však nezveřejnili.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Přestože očekáváme, že aktivní fáze skončí nejpozději do Vánoc, tak vzhledem k legislativním lhůtám dojde k přídělům zřejmě až po Novém roce," uvedla mluvčí Barbora Havelková.

ČTÚ draží kmitočty v pásmu 700 MHz uvolněné přechodem TV vysílání na DVB-T2 a také frekvence 3,4 až 3,6 GHz. Souhrnná vyvolávací cena je 5,4 miliardy korun, což je asi o 900 milionů méně, než byl původní záměr úřadu v minulém roce. Důvodem jsou výsledky podobných soutěží jinde ve světě i zlevnění jednoho z frekvenčních bloků, na který bude navázána povinnost poskytovat tzv. národní roaming. Podmínky aukce úřad třikrát přepracovával.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Aukci napadli tři tuzemští operátoři žalobami a stížností k Evropské komisi. Vadí jim zejména podmínky národního roamingu a malá šíře spektra v pásmu 3,4-3,6 GHz. Aukce podle nich obsahuje nepovolenou veřejnou podporu. Podle předsedkyně ČTÚ Hany Továrkové aukce žádnou podporu neobsahuje.

Aukce by měla přivést na trh jednoho či více nových operátorů, kteří by zvýšili konkurenci na trhu. To by mohlo vést k poklesu ceny mobilních dat. Podle dřívějšího odhadu vládního zmocněnce pro technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurilly by aukce mohla vést ke snížení ceny neomezených mobilních dat na zhruba 700 korun měsíčně. Nyní je to obvykle nad 1000 Kč.

Zájem o 5G sítě má v Česku sedm uchazečů. ČTÚ neprozradí, o koho jde

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám