Hlavní obsah

Apple už nekraluje trhu chytrých telefonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se na konci loňského roku vyhoupla do čela žebříčku výrobců, kteří prodávají nejvíce chytrých telefonů. Kralovat však vydržela pouze jedno čtvrtletí, na vedoucí pozici amerického výrobce letos opět vystřídal jihokorejský Samsung. Vyplývá to z informací analytické společnosti International Data Corporation (IDC).

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 a 15 PlusVideo: archiv výrobce

 
Článek

Apple byl nejúspěšnějším prodejcem smartphonů v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy se mu podařilo po 13 letech sesadit Samsung z pomyslného trůnu. Stalo se tak i díky zájmu o nejnovější iPhony 15.

Analytici tak s napětím vyhlíželi, jak se situace na trhu změní v průběhu prvního kvartálu letošního roku. Samsung se totiž hned v lednu vytasil s chytrými telefony z rodiny Galaxy S24, které byly přímou odpovědí na nejnovější jablečné smartphony a jako vůbec první mobily lákaly na integraci umělé inteligence (AI).

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

Prohlédněte si smartphony Samsung Galaxy S24Video: Novinky

Zájem předčil očekávání. Smartphony Galaxy S24 s větší pamětí jsou vyprodané

Mobil

Ztrácí Apple i Samsung

To evidentně zákazníky zaujalo, neboť podle IDC se Samsung opět vyhoupl do čela žebříčku výrobců, kteří prodávají nejvíce chytrých telefonů. Během prvních tří měsíců letošního roku se jihokorejské firmě podařilo prodat 60,1 milionu smartphonů, zatímco u Applu to bylo o deset milionů méně, tedy 50,1 milionu.

„Zatímco na konci loňského roku obsadil vedoucí pozici Apple, v prvním čtvrtletí se Samsungu podařilo získat prvenství na trhu se smartphony zpět,“ komentoval aktuální situaci na trhu chytrých telefonů analytik Ryan Reit z IDC.

Podrobnější pohled na data odhaluje, že Samsung přesto zaznamenal mírný pokles v dodávkách, když jeho prodeje meziročně klesly o 0,7 procenta. Apple však zaznamenal ještě výraznější propad prodejů, a to o 9,6 procenta.

Čína roste

Pro obě společnosti to není dobrá zprava, protože jejich konkurenti na nižších pozicích naopak posilují, stejně jako celý trh. Třetí příčku tak během prvního čtvrtletí obsadila společnost Xiaomi, která si v meziročním srovnání polepšila o 33,8 %. Odbyt smartphonů tohoto výrobce činil 40,8 milionu smartphonů.

Ještě vyšší nárůst zaznamenala čínská společnost Transsion, která zastřešuje například značky Tecno či Infinix. Ta v meziročním srovnání narostla během prvních tří měsíců letošního roku o 84,9 % až na 28,5 milionu prodaných telefonů. Žádný jiný výrobce nebyl úspěšnější.

Podle IDC celý mobilní trh rostl v uplynulých třech měsících o 7,8 % na 289,4 milionu prodaných zařízení. „Oživení trhu s chytrými telefony podle očekávání pokračuje,“ doplnil Reit.

Prodeje chytrých telefonů v prvním čtvrtletí 2024
SpolečnostDodávky mobilů (v milionech)Podíl na trhuMeziroční rozdíl
1. Samsung60,120,8%-0,7%
2. Apple50,117,3%-9,6%
3. Xiaomi40,814,1%33,8%
4. Transsion28,59,9%84,9%
5. Oppo25,28,7%-8,5%
Ostatní84,729,3%7,2%
Dohromady289,4100,0%7,8%

MWC 2024: Mobilní svět jim už nestačí. První elektromobil od Xiaomi zamířil do Evropy

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám