Hlavní obsah

Apple není bohužel jediný. Výbavu oseká u nejlepšího mobilu také Xiaomi

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se v loňském roce odhodlala k radikálnímu kroku, který rozhodně zákazníkům úsměv na tváři nevykouzlil. Nové iPhony s číslovkou 12 v názvu uvedla na trh s osekanou výbavou – a ke stejnému kroku přistoupila obratem i u všech dalších smartphonů s logem nakousnutého jablka, které jsou ještě v nabídce. Nyní se ke stejnému kroku odhodlalo také čínské Xiaomi.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

 
Článek

Dříve přibaloval Apple k chytrým telefonům nabíječku i sluchátka, od uvedení dvanáctek na trh však naleznou lidé v balení jen USB kabel. Apple tento krok ospravedlňuje šetrnějším přístupem k přírodě. Náročnější zákazníci totiž údajně dodávanou nabíječku a sluchátka nepoužívají, místo toho si pořizují bezdrátová řešení.

V každém případě to znamená, že lidé se bez dalších investic při pořízení iPhonů neobejdou. Platí to i v případě, kdy už mají nějakou USB nabíječku doma. Dodávaný kabel totiž nemá tradiční a hojně rozšířenou koncovku USB-A, ale novější standard USB-C a na druhém konci tradiční Lightning konektor.

Apple uživatelům radost neudělá, nové iPhony 12 dorazí s osekanou výbavou

Mobil

Případní zájemci se tak neobejdou bez nabíječky se standardem USB-C. Tímto portem totiž nedisponují ani některé starší počítače, takže řešením není možnost nabíjení z PC. Další investici představují samozřejmě sluchátka.

Za originální USB-C nabíječku si Apple naúčtuje 590 Kč, sluchátka s konektorem Lightning vyjdou na stejnou cenu jako nabíječka. V případě bezdrátových alternativ jsou ceny ještě výrazně vyšší, pokročilé modely vyjdou i na několik tisíc korun.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Vlajková loď od Xiaomi

Další investice čekají na zákazníky také v případě pořízení konkurenčního modelu Xiaomi Mi 11, který je jako první na světě vybaven novým čipsetem Snapdragon 888. Ani k němu totiž výrobce nepřibalí nabíječku. A to i přesto, že jde aktuálně o to nejlepší v nabídce čínského podniku.

Kromě vysokého výkonu nabízí jedenáctka velký displej s úhlopříčkou 6,8 palce, který zabírá prakticky celou čelní stranu zařízení. Dotykovou plochu narušuje pouze průstřel pro čelní fotoaparát v levém horním rohu. Mimochodem obrazovka Super AMOLED patří k tomu nejlepšímu na trhu, nabízí rozlišení 2K+ (3200 x 1440 pixelů), 120Hz obnovovací frekvenci a vysoký jas 1500 nitů.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 11

Vzadu jsou celkem čtyři fotoaparáty: hlavní s rozlišením 108 Mpx, širokoúhlý fotoaparát (13 MPx), 5MPx makro objektiv a 2MPx snímač hloubky ostrosti. Přístroj, který je poháněn operačním systémem Android, má k dispozici akumulátor s kapacitou 4600 mAh.

Xiaomi Mi 11 se nabízí zatím jen v domovské Číně. Kdy se objeví na pultech tuzemských obchodů, není jasné. Jisté je nicméně to, že i do Evropy dorazí novinka bez nabíječky.

Xiaomi vypálilo všem rybník. Nejvýkonnější mobil ukázalo jako první

Mobil
Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 11

Reklama

Související témata:

Související články

Špičkové mobily zlevnily o tisíce korun

Výrazně ušetřit je nyní možné při nákupu prémiového chytrého telefonu. Kromě vánočních slev své udělaly samozřejmě také povánoční výprodeje. Všechny nabídky...

Výběr článků

Načítám