Hlavní obsah

Špičkové mobily zlevnily o tisíce korun

Výrazně ušetřit je nyní možné při nákupu prémiového chytrého telefonu. Kromě vánočních slev své udělaly samozřejmě také povánoční výprodeje. Všechny nabídky ale nemusejí být tak výhodné, jak se může na první pohled zdát.

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Pokles cen udělaly samozřejmě nejrůznější prosincové akce, stejně tak má ale na tomto trendu nezanedbatelný podíl blížící se největší veletrh spotřební a výpočetní elektroniky CES. Ten bude sice tentokrát pouze online, ale ani tak by o novinky neměla být nouze.

Na této akci totiž výrobci z celého světa pravidelně představují nejen nové počítače a tablety, ale také chytré telefony. Prodejci se tak logicky snaží zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou atraktivnější modely.

U špičkových přístrojů jsou slevy nejmarkantnější, ušetřit je možné klidně i několik tisíc korun. U levnějších modelů se pohybují slevy v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Na co si dát pozor

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu.

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí telefony, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají připlatit. Některé modely navíc nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždy vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Na Zboží.cz naleznou zájemci o nové přístroje uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti. A to nejen s daným produktem, ale také se zvoleným obchodem.

Apple iPhone SE: nejdostupnější jablečný smartphone

Nejdostupnějším novým iPhonem, který si odbyl premiéru již před letními prázdninami, je iPhone SE. Ten navíc díky příchodu nových iPhonů 12 ještě více zlevnil.

Tak nízkou cenu může Apple nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic.

Chytrý telefon Apple iPhone SE.Video: archív výrobce

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu díky tomu se na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají.

Potěší i rychlé 18W nabíjení, díky kterému se telefon dobije na 50 % za pouhých 30 minut.

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

  • Cena v říjnu: od 12 960 Kč
  • Cena v prosinci: od 10 222 Kč

Xiaomi Mi 10 a Mi 10 Pro: stejná velikost, rozdílný výkon

Srdcem telefonu Xiaomi Mi 10 Pro je opět procesor Snapdragon 865. Tento osmijádrový čip udává pracovní tempo až při frekvenci 2,84 GHz. Grafické jádro Adreno 650 slibuje až o 20 procent vyšší výkon než v případě předchůdce.

Přístroj je vybaven 8 GB operační paměti, paměťové karty nepodporuje. Displej má úhlopříčku 6,67 palce, je zakřivený a staví na technologii AMOLED. Jeho rozlišení je 2340 x 1080 obrazových bodů, jde tedy o standard full HD+.

Chytré telefony Xiaomi Mi 10 a Mi 10 Pro.Video: archív výrobce

Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 108 megapixelů, vysoké rozlišení by mělo stačit na detailní výřezy při zachování velmi vysoké obrazové kvality. Na zadní straně nalezneme také dva objektivy s větším přiblížením, s dvojnásobným a čtyřnásobným ohniskem. První má rozlišení 12 megapixelů, druhý pak 8 megapixelů.

Čtvrtým objektivem na zadní straně je pak širokoúhlý fotoaparát s rozlišením 20 megapixelů. Stejné rozlišení nabízí také senzor na čelní straně telefonu.

Odlehčená desítka, která nemá slůvko Pro v názvu, má stejnou velikost paměti i procesor. Jiná je u smartphonu Mi 10 ale sestava fotoaparátů. Hlavní snímač na zadní straně má sice stále rozlišení 108 MPx, je však doplněn o dvě kamerky s rozlišením 2 MPx – jedna slouží pro makro snímky, druhá pak pro mapování hloubky ostrosti. Výhodou u základní desítky je větší kapacita baterie (4780 vs. 4500 mAh u verze Pro).

  • Cena v říjnu: 21 990 Kč (Mi 10), 27 990 Kč (Mi 10 Pro)
  • Cena v prosinci: 16 990 Kč (Mi 10), 23 990 Kč (Mi 10 Pro)

Samsung Galaxy S20: trojlístek nejlepších modelů

Zlevnily také tři vlajkové lodě od Samsungu. Model Galaxy S20 nabídne 6,2palcový displej. Větší bratříček Galaxy S20+ se pak pochlubí 6,7palcovou obrazovkou, to nejlepší v nabídce představuje Galaxy S20 Ultra, který disponuje 6,9palcovou úhlopříčkou. Rozlišení je ve všech provedeních Quad HD+.

Vedle hlavního senzoru mají všechny tři telefony na zadní straně také teleobjektiv, širokoúhlý objektiv a ultraširokoúhlý objektiv. Mezi jednotlivými fotoaparáty je možné dle libosti přepínat.

Chytrý telefon Galaxy S20 Ultra od společnosti Samsung.Video: archív výrobce

Samsung Galaxy S20.Video: Samsung

Všechny modely jsou navíc připraveny na éru 5G, je s nimi tedy možné přijímat nejnovější generaci mobilního internetu. Ta je však v České republice dostupná jen v několika městech.

Samsung věří, že všechny novinky poslouží také jako „kapesní konzole“. Řada Galaxy S20 nabízí displej s technologií 120 Hz, díky čemuž umožňuje velmi plynulé překreslení pohybu. Rozdíl by měl být znát především v rychlých on-line akcích, jako jsou Fortnite či PUBG Mobile.

  • Cena v říjnu: 22 990 Kč (S20); 25 990 Kč (S20+); 37 490 Kč (S20 Ultra)
  • Cena v prosinci: 17 490 Kč (S20); 21 690 Kč (S20+); 27 490 Kč (S20 Ultra)

Sony Xperia 1 II: láká na 4K displej

Sony Xperia 1 II má displej s úhlopříčkou 6,5 palce a rozlišením 3840 x 1644 obrazových bodů. Jde o obrazovku s technologií OLED, na té staví například i nejnovější iPhony. Ty však mají citelně nižší rozlišení. Obrazovku se 4K rozlišením zatím nabízí jen naprosté minimum telefonů.

Stejně jako celá řada dalších vlajkových lodí konkurenčních výrobců staví také dvojka na procesoru Snapdragon 865, který patří k těm nejrychlejším na trhu. Dále je k dispozici 8 GB operační paměti a 256GB úložný prostor. Akumulátor nabízí solidní kapacitu 4000 mAh a přístroj podporuje i rychlé sítě 5G.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1 II.

Jedním z hlavních lákadel u novinky mají být fotoaparáty. Na zadní straně jsou hned tři – kromě hlavního snímače je k dispozici ultraširokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Výrobce přitom tvrdí, že všechny tři snímače by měly patřit k tomu nejlepšímu na trhu, neboť jim propůjčil technologie ze svých bezzrcadlových fotoaparátů.

Hlavní fotoaparát nabízí světelnost f/1,7 staví na čipu s úhlopříčkou 1/1,7 palce. Světelnost je tedy horší než v případě předchůdce, nicméně výsledné momentky by díky většímu čipu měly být lepší. Rozlišení u všech fotoaparátů je 12 MPx. Vepředu je pak čtyřmegapixelová kamera.

  • Cena v říjnu: 32 990 Kč
  • Cena v prosinci: 29 440 Kč

Huawei P40 Pro: sázka na prémiové fotoaparáty

Huawei to na trhu kvůli americkým sankcím a osekanému operačnímu systému Android nemá vůbec jednoduché, přesto stojí prémiový model Huawei P40 Pro rozhodně za pozornost. Minimálně kvůli nabízeným fotoaparátům, po sesterském modelu Mate 40 Pro jde totiž o druhý nejlepší fotomobil na světě.

Na zadní straně telefonu je sestava čtyř fotoaparátů zvaná Ultra Vision Leica Quad Camera. Na zadní straně nalezneme v první řadě 50Mpx senzor o velikosti 1/1.28" se světelností f/1.9, ten se chlubí také optickou stabilizací OIS a automatickým ostřením Octa PDAF.

Hlavnímu snímači sekunduje 40Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát Cine Camera, který se chlubí velikostí 1/1.54" a světelností f/1.8.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro.

Neméně zajímavý je také 12MPx teleobjektiv se světelností f/3.4. Ten v kombinaci s pětinásobným optickým a desetinásobným hybridním zoomem nabízí dohromady přiblížení až 50x. To je na poměry chytrých telefonů, ale i kompaktních fotoaparátů úctyhodná hodnota. Aby byly momentky i při maximálním přiblížení dostatečně ostré, nechybí stabilizace OIS.

Přehlídku senzorů na zadní straně uzavírá 3D Depth fotoaparát. Ten se stará o měření přesné vzdálenosti objektů a umožňuje vytvářet portrétní snímky s rozmazaným pozadím pomocí různých efektů s dojmem profesionálního bokehu – tedy rozmazaného pozadí podobně jako u digitálních zrcadlovek.

Depth kameru nalezneme mimochodem také v průstřelu displeje na čelní straně, hned vedle ní je pak 32MPx selfie kamera se světelností f/2.2. Fotoaparáty vzadu i vepředu zvládnou natáčet 4K videa.

  • Cena v říjnu: 24 990 Kč
  • Cena v prosinci: 17 560 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám