Hlavní obsah

Majitel Facebooku musí prodat obrázkovou platformu Giphy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americká společnost Meta Platforms, která je mimo jiné majitelem sociální sítě Facebook, musí prodat firmu Giphy provozující stejnojmennou platformu pro animované obrázky. Oznámil to v úterý britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA), který tak potvrdil své dřívější rozhodnutí, proti němuž se Meta původně odvolala. Rozhodnutí je konečné.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo sociální sítě Facebook a společnosti Meta

Článek

Meta uvedla, že ji rozhodnutí zklamalo, ale že ho přijímá. „Nynější rozhodnutí přijímáme jako konečné slovo v této věci. Na prodeji Giphy budeme s CMA úzce spolupracovat,“ uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Meta Platforms.

Podle CMA by dohoda výrazně omezila hospodářskou soutěž na dvou trzích. Omezila by výběr pro uživatele sociálních médií a snížila inovace v zobrazování reklamy. Jediný způsob, jak to lze řešit, je tedy prodej Giphy.

Britský úřad původně rozhodl o prodeji loni v listopadu, Meta se však proti rozhodnutí odvolala. Odvolací soud letos v červenci rozhodnutí potvrdil v pěti ze šesti napadených důvodů, v jednom bodě dal firmě Meta za pravdu. CMA proto rozhodnutí přezkoumal, po analýze dalších důkazů však své původní rozhodnutí potvrdil.

Majitel Facebooku zaplatí pokutu 43,2 milionu korun kvůli akvizici Giphy

Internet a PC

Jeden z nejpoužívanějších obrázkových formátů

Společnost Meta Platforms koupila firmu Giphy předloni v květnu. Služba Giphy provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF.

Společně s formátem JPEG patří GIF v současnosti ke dvěma nejpoužívanějším obrázkovým formátům na světě. V devadesátých letech byly jeho přednosti naprosto klíčové. Internet byl totiž tehdy tak pomalý, že načítání obrázků trvalo v závislosti na jejich velikosti a rychlosti telefonní linky klidně i několik minut.

GIF tehdy dovoloval zobrazit obrázek rychleji, nejprve v horší kvalitě, postupně se ale zaostřoval. V současnosti se GIF používá nejčastěji pro rychlé posílání extrémně krátkých videí a vtipných pohyblivých animací.

Formát GIF byl bezesporu největším vynálezem Wilhitea, příspěvků k moderní podobě internetu měl ale daleko více – během své kariéry pracoval například na různých uživatelských rozhraních či softwaru pro webový chat. V roce 2013 dostal v rámci Webby Awards cenu za svůj celoživotní přínos pro internet.

Zemřel tvůrce fenoménu GIF. Měl koronavirus

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám