Hlavní obsah

Zemřel tvůrce fenoménu GIF. Měl koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohybující se obrázky jsou fenoménem dnešní doby, místo obyčejných fotek je používáme v komunikaci s přáteli, ale i na sociálních sítích. Otcem formátu GIF (Graphics Interchange Format) byl Stephen Wilhite, vytvořil jej již v roce 1987. Nyní ve věku 74 let zemřel, informoval server The Verge.

Foto: Profimedia.cz

Stephen Wilhite na archivním snímku z roku 2013.

Článek

Wilhite zemřel již minulý týden v pondělí, stalo se tak pouhých 11 dní po jeho narozeninách. Světová média o jeho úmrtí informovala až nyní, kdy jim informaci zaslala jeho manželka Kathleen. Ta zároveň uvedla, že slavný programátor podlehl koronaviru.

Pro server The Verge rovněž  zavzpomínala na období manželovy největší slávy. V osmdesátých letech minulého století pracoval Wilhite jako vedoucí pracovník ve společnosti CompuServe, jeho tým byl zodpovědný za tvorbu formátu GIF.

Doba koronavirová: Mikrob a rouška patří k nejčastějším emotikonům

Internet a PC

„Pravda je ale taková, že GIF vynalezl úplně sám. Pracoval na něm doma, když přišel z práce. Do kanceláře jej přinesl až ve chvíli, kdy měl vše dotažené k dokonalosti,“ prohlásila Kathleen.

Společně s formátem JPEG patří GIF v současnosti ke dvěma nejpoužívanějším obrázkovým formátům na světě. V devadesátých letech byly jeho přednosti naprosto klíčové. Internet byl totiž tehdy tak pomalý, že načítání obrázků trvalo v závislosti na jejich velikosti a rychlosti telefonní linky klidně i několik minut.

Internet v Česku před 30 lety málem nebyl. Kvůli chybějícímu kabelu

Internet a PC

GIF tehdy dovoloval zobrazit obrázek rychleji, nejprve v horší kvalitě, postupně se ale zaostřoval. V současnosti se GIF používá nejčastěji pro rychlé posílání extrémně krátkých videí a vtipných pohyblivých animací.

Formát GIF byl bezesporu největším vynálezem Wilhitea, příspěvků k moderní podobě internetu měl ale daleko více – během své kariéry pracoval například na různých uživatelských rozhraních či softwaru pro webový chat. V roce 2013 dostal v rámci Webby Awards cenu za svůj celoživotní přínos pro internet.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel vynálezce pixelu Russell Kirsch

V 91 letech zemřel americký počítačový vědec Russell Kirsch, kterému se připisuje vynález pixelu a naskenování první digitální fotografie na světě. Informoval...

Výběr článků

Načítám