Hlavní obsah

Meta možná o Giphy nepřijde, britský úřad přezkoumá své nařízení

Londýn

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) přezkoumá své nařízení, aby americká společnost Meta, která je majitelem internetové sociální sítě Facebook, prodala platformu pro animované obrázky Giphy. Úřad to oznámil poté, co společnost Meta minulý měsíc zčásti uspěla se svým odvoláním proti tomuto nařízení.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo sociální sítě Facebook a společnosti Meta.

Článek

Společnost Meta koupila firmu Giphy předloni v květnu. Finanční podmínky dohody nebyly zveřejněny, podle dřívějších informací serveru Axios se ale hodnota transakce pohybovala kolem 400 milionů dolarů (téměř deset miliard Kč).

CMA však loni v listopadu rozhodl, že Meta musí Giphy prodat. Dospěl totiž k závěru, že ústupky, které Meta nabídla s cílem rozptýlit jeho obavy z narušení hospodářské soutěže, nebyly dostatečné. Společnost Meta se následně proti rozhodnutí úřadu odvolala. Příslušný odvolací tribunál jí dal minulý měsíc v jednom z několika jejích argumentů za pravdu.

Majitel Facebooku zaplatí pokutu 43,2 milionu korun kvůli akvizici Giphy

Internet a PC

Služba Giphy provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF. Mnozí uživatelé internetu tyto obrázky používají v příspěvcích na sociálních sítích.

Britský úřad svůj loňský verdikt zdůvodňuje mimo jiné tím, že Meta by mohla odmítat či omezovat přístup ke službě Giphy a její databázi obrázků jiným platformám. Stejně tak by mohla provoz kolem této služby směrovat na internetové stránky, nad nimiž má kontrolu a ze kterých má ekonomický prospěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám