Hlavní obsah

Pád FTX bude tlačit cenu bitcoinu dolů, přiláká to nové investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krach kryptoměnové burzy FTX bude mít zřejmě za následek další pokles ceny bitcoinu a dalších měn, což však může přilákat nové investory. Bitcoin se v pondělí ráno opět propadl pod hranici 16 000 USD, což odpovídá 380 000 Kč, tedy na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Podle odborníků by bitcoin mohl klesnout až k 10 000 USD.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

České investory v současnosti nízký kurz bitcoinu podle ředitele obchodníka Bit.plus Martina Stránského spíše přitahuje, což se odráží ve zvětšených objemech nákupů. „V současném kurzu bitcoinu se už promítla panika a strach z krachu FTX burzy. Aby se investoři vyhnuli nebezpečí, měli by si o daném subjektu zjišťovat maximum možných informací. Například, zda se firmě můžou dovolat, zda mají kamennou pobočku pro návštěvy, kdo je majitelem společnosti, a tak dále. Bit.plus na FTX burzu nemá žádnou vazbu, všechny klientské prostředky jsou bezpečně uschovány a kdykoliv zcela dostupné, většina je na hardwarových peněženkách,“ dodal Stránský.

Velká kryptoměnová burza FTX minulý týden přestala být schopná dostát svým závazkům a v pátek oznámila bankrot. Pádem FTX nejsou podle Jakuba Valníčka ze společnosti Portu zasaženi pouze uživatelé této burzy, ale všichni investoři do kryptoměn. Důvodem je silná provázanost velkých hráčů v tomto odvětví, v případě krachu jednoho z nich jsou ostatní nuceni odprodávat svá aktiva, aby zůstali likvidní.

Miliardový kryptoměnový průšvih. Burza FTX vyhlásila bankrot, lidé přijdou o peníze

Internet a PC

„Pád FTX způsobil paniku mezi investory, kteří drží své bitcoiny a další kryptoměny na svých účtech u dalších kryptoměnových burz. Mají totiž nyní obavy, že i burza, kterou používají, se může nacházet ve stejných problémech jako FTX. Investoři tuto situaci často řeší tím, že své bitcoiny prodávají. To pak vytváří tlak na pokles cen. Pokud se i další burzy dostanou do problémů, můžeme s velkou pravděpodobností tyto poklesy očekávat. V tomto směru se dopad na české investory nijak neliší od dopadu na investory v jiných částech světa,“ podotkl investiční analytik Wood&Company Tomáš Kacerovský.

Pokud zkrachuje další velká burza, může se podle Valníčka bitcoin propadnout pod 10 000 dolarů. „Na druhé straně však bitcoinu pomáhá zlepšený výhled cen amerických akcií, které rostou díky klesající inflaci v USA,“ dodal Valníček.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bitcoin celou kauzu ustojí. „I když se nyní opět hovoří o jeho krachu, předchozí pády měl i hlubší, přesto vždy povyrostl výše než, kdy byl před nimi,“ uvedl. Krach FTX podle něj naopak znamená konec pro měnu FTT, která s ní byla provázaná.

Kryptoměnová burza FTX v pátek oznámila, že vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato potvrdila zprávy médií, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Podle zdrojů Reuters z platformy zmizely peníze zákazníků v hodnotě zhruba miliardy dolarů. Bankrot FTX vyhlásila poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z platformy šest miliard dolarů a konkurenční burza Binance odstoupila od plánu FTX převzít.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám