Hlavní obsah

LinkedIn existuje už 20 let, slouží k hledání práce i zaměstnanců

Mountain View

Internetová sociální síť LinkedIn, která se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci, funguje od května 2003, její mateřská společnost ale byla založena už o půl roku dříve, 28. prosince 2002.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Síť, kterou spoluzakládal bývalý manažer platební služby PayPal Reid Hoffman, se zprvu šířila pomalu, prvního milionu uživatelů dosáhla v srpnu 2004, už v dubnu 2007 ji ale využívalo deset milionů lidí a dnes se počet klientů pohybuje nad hranicí 830 milionů. Majitelem LinkedInu je od konce roku 2016 počítačový gigant Microsoft.

Na rozdíl například od Facebooku, který je ve své podstatě volnočasová aktivita, je LinkedIn profesní sítí, zaměřenou na hledání nových zaměstnanců firmami, ale také nových pracovních míst uživateli.

Pozor na LinkedIn, DHL i Google. Tyto značky zneužívají hackeři nejčastěji

Bezpečnost

Informace o vzdělání či praxi mohou doplňovat také hodnocení od jiných lidí, se kterými během kariéry přišel uživatel do kontaktu, LinkedIn díky tomu využívají třeba i novináři. Ještě samostatná firma už v roce 2011 pak s velkým úspěchem uvedla své akcie na burzu jako jedna z prvních sociálních sítí. Upisovací cena akcií firmy byla stanovena na 45 dolarů, jejich hodnota se ale hned první den zdvojnásobila. V době oznámení převzetí Microsoftem se akcie LinkedIn pohybovaly kolem 130 dolarů.

Nákup LinkedInu byl největší akvizicí, jakou kdy Microsoft ve své historii provedl, transakce ho přišla na 26,2 miliardy dolarů (tehdy zhruba 650 miliard korun). Výnosy LinkedInu, který nejvíce peněz získává z prodeje přístupu k informacím o uživatelích profesionálům z oblasti lidských zdrojů, v posledních pěti letech výrazně rostly.

Ještě v roce 2017 činily 2,27 miliardy dolarů, o dva roky později to bylo 6,75 miliardy a v loňském finančním roce už skoro 10,3 miliardy dolarů. Zisk stoprocentní dceřiné firmy Microsoftu, která zaměstnává zhruba 18 000 lidí, pak v loňském roce dosáhl skoro 160 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám