Hlavní obsah

Lídr counter-strikového klanu BlackTrains začínal na Didaktiku M

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý víkend se v Karlových Varech uskutečnilo počítačové klání AMD PG Challenge.003. Ze všech turnajů bylo nejsledovanější Mistrovství České republiky ve hře Counter-Strike, které vyhrál klan BlackTrains. Dvaadvacetiletý Michal Trešo je lídrem sedmičlenného týmu a k počítačům se dostal již v útlém dětství. Začínal na Didaktiku M.

Foto: Petr Hejna

pohled na komplex hradu a zámku

Článek

Jak jste se dostal ke Counter-Striku a počítačům obecně?

Již v útlém dětství mi rodiče koupili Didaktik M, později PC 386 a od té doby jsem trávil část svého volného času hraním na počítači nebo programováním. Po příchodu na vysokoškolské koleje jsem se připojil na síť a netrvalo dlouho a zkusil jsem Counter-Strike. Bavilo mě to a zůstal jsem u toho dodnes.

Klan tvoří několik hráčů. Jak jste se dali dohromady, respektive jak se obecně dává tým dohromady?

Většinou je to tak, že parta kamarádů zkusí hrát nějakou hru. Některé z nich hraní baví i po nějakém čase a ti se potom rozhodnou, že zkusí hrát "vážněji". No a po chvíli se rozdělí podle výkonnosti a ti lepší už pak nechtějí, aby je horší brzdili. Proto se dají dohromady s jinou skupinou lepších a tak dále. V současné době už na špičce spíš platí, že se nový člověk do klanu vybírá podle úrovně hry než na základě kamarádství.

Kolik lidí v zápase hraje a kolik jich máte v klanu?

Utkání v Counter-Striku hraje pět proti pěti, v současné chvíli je v našem týmu sedm hráčů, takže můžeme obměňovat sestavu podle aktuální výkonnosti. Klan BlackTrains jako celek obsahuje i sekci hry Day of Defeat a je nás celkem asi třicet, ale většina je zejména přes prázdniny neaktivní a užívá si raději sluníčka než hraní.

V klanu máte i slovenského a ukrajinského hráče, není to problém?

Naštěstí spolu můžeme normálně mluvit česky, protože IZvERG jezdí na Ukrajinu jen v létě a během roku studuje v Praze na VŠE, takže v tom žádný problém nevidím. Některých turnajů se můžou účastnit pouze občané jednoho státu, ale zatím jsme se takového turnaje neúčastnili. Až nastane tato situace, budeme si s ní muset nějak poradit.

A jak vidíte svoji pozici na česko-slovenské scéně?

Myslím si, že už jsme se probojovali mezi užší českou špičku a že nás ti nejlepší berou jako hrozbu. Na finále Mistrovství České republiky v Brně na Invexu bychom se tedy rádi umístili na stupních vítězů a pokud vše půjde jako dosud, mělo by se nám to podařit.

V současné chvíli se hodně mluví o progamingu jako o sportu, jaký je váš názor?

 Mnozí sice budou namítat, že je sezení u počítače pouze ztraceným časem a že se ani nezlepšuje fyzická kondice jako u ostatních sportů, ale dnes už mezi sporty a progamingem můžeme vidět jasnou paralelu. Zápasům předchází taktická příprava, která je přizpůsobena přímo soupeři, hráči přestupují mezi klany, leckdy i za finanční obnos a rovněž se vytvářejí svazy, které tyto hráče sdružují. V České republice je to Českomoravský svaz progamingu, který se podílí na průkazném organizování a evidenci hráčů a odstraňuje tak anonymitu z internetu. Navíc se už hraje o poměrně velké peníze, v České republice o titul Mistra ČR a ve světě o vítězství na olympiádě, která se každoročně koná v Jižní Koreji.

Myslíte si, že se můžeme někdy dočkat živého vysílání her v televizi?

Kdo je Michal Trešo

Michal Trešo, 22 let. Čtvrtým rokem studuje na elektrotechnické fakultě Českého vysokého učení technického v Praze. Na fakultě se věnuje informačním technologiím a pokud vše půjde dobře, hodlá v oboru pracovat i po absolvování.

Kariéru hráče zahájil v klanu EZaSin. Po ukončení činnosti klanu z důvodu nedostatku hráčů byl osloven klanem BlackTrains. Postupem času se vypracoval z řadového člena až do funkce velitele a nyní i lídra sekce.

Poměrně hodně času trávím kromě Counter-striku tráví u hry Ultima: Online a před nedávnem dohrál Grand Theft Auto: Vice City. Counter-Strike hraje s přestávkami něco přes dva roky. Období, kdy u něj trávil i osm hodin denně, již pominula, teď trénuje denně tak čtyři hodiny, většinou s ostatními členy klanu.

Tohle už běží právě v Koreji, kde je nesmírně populární strategie Starcraft: Broodwar. Mezi množstvím kabelových televizí najdeme tři, které se věnují právě této hře. Přenášejí zápasy, dělají rozhovory s hráči, ukazují taktiky. Možná že se něco podobného časem objeví i u nás, ale pravděpodobně to bude ještě dlouho trvat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám