Hlavní obsah

Mafia míří na ministerstvo pro místní rozvoj

Novinky, Adéla Zajícová
KARLOVY VARY

První noc má za sebou Mistrovství ČR v počítačových hrách AMD PG Challenge Summer.003, které od pátku do neděle probíhá jako doprovodná akce karlovarského filmového festivalu. Na hokejový stadión HC Energie zamířil i ministr pro místní rozvoj Pavel Němec, který si od pořadatelů odnesl dárek - hru Mafia.

Foto: SKP Unitop Shodokan Karate Sokolov

Jiří Jirásek, Daniel Krhut a Vladimír Vrabec se jako Kata Team Goju-Ryu nominovali na letošní mistrovství světa, které proběhne v Rumunsku.

Článek

Většina hráčů vydržela hrát do 3. hodiny ranní, ovšem našla se i stovka takových, kteří zůstali ve hře non stop v průběhu celé noci. Podpořit hráče se v sobotu ráno vydal i ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Na otázku, zda si na ministerstvu někdy udělá čas na zahrání nějaké počítačové hry Novinkám odpověděl, že na ministerstvu mu kvůli množství práce čas pochopitelně nezbývá, ale prozradil, že si doma čas od času s chutí zahraje.

"Kromě sledování hry samotné, která je neustále odborně komentována a přenášena na obří obrazovku, si mohli návštěvníci v průběhu noci zatančit na discopárty pod širým nebem přímo před zimním stadionem," řekl Novinkám hlavní koordinátor turnaje Petr Koníček. On-line přenos můžete sledovat ZDE.

:. ONLINE přenos - klikni a sleduj počítačové klání

Ondra a Lukáš se přijeli učit

Ani během dne nejsou diváci odkázáni pouze na sledování soutěžní hry. "Jako odreagování je pro ně totiž připraveno několik desítek počítačů, na kterých si můžou zahrát poslední novinku v počítačových hrách Vietcong nebo je tu pro ně Paintball," dodává Koníček. Před velkou obrazovkou, která přenáší přímý přenos ze hry, sedí desítky diváků, kteří nejsou zdaleka pouze z Karlových Varů.

"Přijeli jsme sem z Prahy, protože nás hry zajímají a chceme se něco přiučit od šampiónů," zadrmolili Ondra a Lukáš, aniž by odtrhli své pohledy od obrazovky. Jak dále uvedli, na mistrovství zůstanou určitě až do závěrečného dne, tedy do neděle.

Šampión z Ruska - Polosatyi

Mistrů přijela opravdu celá řada. Patří mezi ně i jednadvacetiletý Rus Roman, známý spíše svou přezdívkou Polosatyi, který doma v Rusku vyhrál již dva šampionáty a je proto ve své vlasti kandidátem Mistra sportu. Má nejlepší hřiště ve hře Quake 3 a jeden z nejlepších v Tournament.

"U nás doma jsou počítačové hry oficiálním sportem," vypráví Roman, "a protože se mi v nich daří, můžu se díky nim podívat po světě." Roman od roku 1999, kdy se začal hrám věnovat profesionálně, procestoval desítky zemí světa, kromě celé Evropy byl také v Austrálii a v Americe. U počítačů ale nesedí od rána do večera. "Dřív jsem hrával až šest hodin denně, teď mi stačí jen 2, abych se udržel ve formě," svěřuje se.

Premiérové spojení s filmovým festivalem

Mistrovství v počítačových hrách se sice koná už po čtvrté, letos se ale poprvé hraje v Karlových Varech - předchozí ročníky se odehrály v Praze. Poprvé je také šampionát oficiální doprovodnou akcí karlovarského filmového festivalu. Tak by tomu mělo být i v příštích pěti letech. Rovněž poprvé se na mistrovství podílí i Novinky jako mediální partner.

Zapařit si přijeli až z Tchaj-wanu

"Letošní ročník není úplně největší ze všech, které jsme kdy pořádali," upřesňuje Michal Koníček. "Na jednom z minulých ročníku jsme měli až 800 registrovaných hráčů," dodává. Na letošním šampionátu je dohromady necelých šestset hráčů z 20 zemí světa, z nichž nejexotičtější jsou soutěžící, kteří přijeli až Tchaj-wanu či Jihoafrické republiky. Věk hráčů je poměrně nízký. Nejmladšímu účastníkovi je teprve dvanáct let a nejstarším není více než 25 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám