Hlavní obsah

Letem světem internetem (26. díl) - Nebojte se lavin!

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web s "autorecenzemi" aut, informační server pro divočejší lyžaře a web plný nápadů.

Foto: Václav Vlasák

Egermannův dům najdete v ulici Jana Švermy nedaleko kadaňské radnice.

Článek

AutoRecenze.cz

Tuzemský web nabízí mnoho automobilových magazínů, ve kterých najdete pochopitelně i testy automobilů. Všechny tyto testy jsou ale psány profesionály z oboru. Originalita webu AutoRecenze.cz spočívá v tom, že zde nenajdete články psané profesionálními redaktory, ale názory a zkušenosti motoristů s jejich vlastními vozy. 

Web AutoRecenze.cz je v provozu teprve necelé čtyři měsíce, ale jeho návštěvníci již stačili přidat několik stovek "recenzí" vlastních vozů. Přidat vlastní zkušenost s konkrétním vozem není koneckonců nic těžkého.

Za pomoci připraveného formuláře zadáte značku vozu, rok výroby, najetý počet kilometrů a obsah motoru. Až do této chvíle to sice vypadá, jako byste zadávali inzerát, ale v dalších položkách se již konečně budete moci rozepsat o tom, jaké poruchy měl váš vůz a jaké je vaše hodnocení.

"Chystáme stále rozšiřovat služby serveru například formou různých komentářů či diskusních fór, které by mohli pomoci všem řidičům při vzniklých problémech. Plánujeme rovněž sekci, kde by návštěvníci mohli uveřejnit i fotografie svých automobilů," říká o budoucnosti webu AutoRecenze.cz jeden z jeho autorů Martin Kupka. 

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (5/10)

Co na autě nejvíce oceníte? Hlasujte v anketě pod článkem.

Laviny.cz

Letošní lyžařská sezóna sice kvůli absenci sněhu začala později než v minulých letech, ale dnes je na našich horách již dostatečné množství sněhu. Stejně tak je na českém webu dostatek lyžařských webů.

Jedním z nejčerstvějších přírůstků do rodiny zasněžených internetových stránek je web Laviny.cz. Navzdory jeho názvu nejsou na tomto webu publikované informace zúženy pouze na problematiku lavin. Právě naopak. Více o obsahu serveru snad napovídá dodatek k samotnému názvu - laviny informací o horách.

Záměrem magazínu Laviny.cz je také informovat a inspirovat snowboardisty a freeskiery, kteří našli zálibu zejména v ježdění ve volném terénu neboli freeridingu. Svým zaměřením pak hodlá server přinášet názory na nejrůznější vybavení a materiály, tipy ke zvýšení bezpečnosti, rozhovory nebo profily zajímavých lidí a jezdců. 

"Největší část informací pochází z vlastních zdrojů - osobní zkušenosti, zážitky z cest, rozhovory, recenze, reportáže. Spolupracujeme s bývalým členem horské služby ve Vysokých Tatrách, panem Zdeňkem Teplým, s jehož pomocí získáváme cenné rady a tipy v nejrůznějších oblastech," popisuje zdroje informací uveřejňovaných na webu Laviny.cz jeho šéfredaktor Marek Toušek.

Redakční tým tvoří lidé, kteří již delší dobu jezdí převážně na snowboardu, a kteří měli možnost podívat se a jezdit na horách v Kanadě a USA, Skandinávii nebo Alpách. Oficiální spolupráce byla dále navázána s předním světovým portálem poskytujícím sněhové zpravodajství Snow-Forecast.com a několika profesionálními fotografy, a to zejména ze Spojených států.

TIP! Téměř na každém lyžařském webu najdete fotogalerii. Galerie obrázků, kterou najdete na webu Laviny.cz je ovšem výjimečná tím, že kromě "bílých" fotografií ze zasněžených plání obsahuje i Art Galerii nabízející prostor mladým lidem uměleckého zaměření pro jejich kresby a jiné grafické počiny.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (7/10)

Nápady a vynálezy

"Teď tu byl, pane Cimrman. Teď tu byl..." Tuto větu slýchával Jára Cimrman od patentového úředníka vždy, když se přišel pochlubit s některým ze svých mnoha vynálezů. Možná, že podobné situace zažívá i Milan Kantor, který na svém webu prezentuje nejrůznější nápady a vynálezy.

"Tachometr pro lyžaře, to až se někomu podaří vyrobit za přijatelné peníze, budou to mít všichni lyžaři na zeměkouli," odpověděl Milan Kantora na otázku, který ze svých nápadů považuje za nejzajímavější. Také byste chtěli mít na ruce Měřák rychlosti pro sjezdové lyžaře?

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (3/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Co na autě nejvíce oceníte?
výkon motoru
17,6 %
prostor
15,5 %
bezpečnost
18,8 %
výbavu
16 %
barvu
16,5 %
je mi to jedno
15,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 569 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám